Ce se va întâmpla cu Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Economica.net
15 11. 2015
robert_cazanciuc_53793100

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că pentru operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate trebuie asigurate resurse umane şi financiare, el exprimându-şi speranţa să nu se întâmple ca în 2009 – 2010, când declarativ a existat voinţă politică pentru intrarea în vigoare a codurilor, dar nu au fost alocate resursele necesare.

Cazanciuc a explicat că, în termen de 60 de zile, trebuie emisă o Hotărâre de Guvern de organizare şi funcţionare a Agenţiei, iar în maxim 6 luni trebuie recrutat personalul pentru această structură.

„Trebuie realizată o reţea informatică specializată, trebuie implementată o bază de date, cu alte cuvinte trebuie asigurate resurse umane şi financiare, adică voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Am avut parte de sprijin politic la nivelul Guvernului, dar şi în Parlament, trecând peste sincopa de la Senat (n.r. – a fost respinsă legea de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate de către Senat, ca primă cameră decizională) şi sper ca mai departe să existe acelaşi sprijin politic pentru a face ca acest proiect de funcţioneze cu adevărat. Sper să nu se întâmple ca în 2009 – 2010, când declarativ a existat voinţă politică pentru intrarea în vigoare a codurilor, dar practic nu au fost alocate resursele umane şi materiale şi România a aşteptat 5 ani pentru intrarea în vigoare a noilor coduri”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Legat de creşterea procentului de recuperare a prejudiciilor, ministrul Justiţiei a spus că nu doreşte să avanseze cifre în acest moment, însă a dat asigurări că Agenţia vine să acopere un gol de expertiză pe ceea ce înseamnă procedura de indisponibilizare şi valorificare a unor bunuri pe durata unui proces penal.

„Rolul procurorilor şi judecătorilor este în primul rând de a se asigura că un proces penal se derulează cu respectarea tuturor garanţiilor procesuale. Sigur, un aspect important al procesului penal este recuperarea prejudiciilor, dar pentru ca acest proces să fie eficient este nevoie de oameni specializaţi, care să ajute magistraţii în identificarea, în primul rând, a unor bunuri ce pot fi indisponibilizate şi ulterior confiscate, astfel încât să putem vorbi de o recuperare reală a prejudiciilor produse din săvârşirea de infracţiuni. Agenţia, cu cei 35 de oameni cât va avea la început, nu va putea schimba lucrurile peste noapte, dar cu siguranţă va aduce un plus de expertiză atât în relaţia cu magistraţii, dar şi în relaţia cu ANAF sau cu alte instituţii, astfel încât să vorbim de un proiect de succes. Sper ca angajaţii Agenţiei să aibă independenţa de a putea acţiona doar în interesul recuperării prejudiciilor”, a subliniat el.

Cazanciuc a precizat că legea are garanţii în acest sens şi îşi doreşte ca ele să fie pe deplin respectate.

„Aşa cum am fost asistaţi în elaborarea proiectului de către experţi din SUA, Olanda şi în special din Franţa, sper ca şi începuturile Agenţiei să beneficieze de expertiza partenerilor externi, în aşa fel încât procesul de operaţionalizare efectivă să se deruleze în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat ministrul Justiţiei