UPDATED Ce se va întâmpla cu centrala cu reactoare mici modulare de la Doicești? Proiectul din SUA, care urma să fie replicat în România, a fost oprit din cauza costurilor mari. Ministrul român al Energiei: vom continua proiectul SMR

Municipalitățile din Utah și NuScale Power au convenit să oprească proiectul experimental al centralei cu reactoare mici modulare NuScale, din cauza costurilor mari. România derulează acum un proiect de amplasare a unei centrale cu reactoare nucleare mici modulare la Doicești, aproape identică cu cea din Statele Unite. UPADATE la finalul textului cu pozița ministrului român al Energiei, Sebastian Buduja: România va continua implementarea tehnologiei SMR.
Mihai Nicuţ - joi, 09 nov. 2023, 09:12
UPDATED Ce se va întâmpla cu centrala cu reactoare mici modulare de la Doicești? Proiectul din SUA, care urma să fie replicat în România, a fost oprit din cauza costurilor mari. Ministrul român al Energiei: vom continua proiectul SMR

Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale) au anunțat astăzi (8 noiembrie – n.red.) că au stabilit, de comun acord, să pună capăt proiectului Carbon Free Power Project (CFPP), se arată într-un comunicat de presă.

“În ciuda eforturilor semnificative depuse de ambele părți pentru a avansa CFPP, pare puțin probabil ca proiectul va avea o contribuție suficientă pentru a continua  implementarea. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai decizie, cea mai prudentă pentru ambele părți”, arată comunicatul.

„Prin munca noastră cu UAMPS și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie, am avansat NuScale Power Modules până în punctul în care companiile de utilități, guvernele și companiile industriale se pot baza pe tehnologia dovedită a unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) care are aprobarea autorităților de reglementare și este în producție activă. Cooperarea noastră cu CFPP din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de a fi comercializată (…)”, a spus, în comunicat, președintele și directorul general al NuScale, John Hopkins.

„NuScale va continua celelalte proiecte cu clienți naționali și internaționali ale noastre pentru a aduce tehnologia noastră SMR americană pe piață și pentru a dezvolta tehnologia nucleară americană, creând astfel locuri de muncă în Statele Unite”, a mai spus Hopkins.

„Această decizie este foarte dezamăgitoare, având în vedere anii de muncă grea de pionierat, investiți în CFPP de către UAMPS, CFPP LLC, NuScale, Departamentul de Energie al SUA și comunitățile membre ale UAMPS care și-au asumat rolul de lider pentru a lansa CFPP”, a declarat Mason Baker, Chief Executive Officer și director general al UAMPS.

„Cu toate acestea, este cea mai bună decizie pentru membrii UAMPS care participă la CFPP și care fac ceea ce este cel mai bine pentru aceste comunități (…) va fi întotdeauna lumina călăuzitoare în astfel de decizii. “Am învățat multe lecții neprețuite în timpul dezvoltării CFPP pe care le vom vom duce mai departe în viitoarele activități de dezvoltare pentru a satisface viitoarele nevoi energetice ale comunităților membre ale UAMPS. Vom încerca pe viitor să oferim în continuare soluții inovatoare și rentabile pentru membrii noștri și, în același timp, sperăm ca NuScale să aibă succes în implementarea tehnologiei sale”, a mai spus oficialul care reprezintă municipalitățile implicate în parteneriatul cu NuScale.

Ce presupunea proiectul SMR din Utah

Carbon Free Power Project (CFPP) urma să fie prima centrală NuScale Power echipată cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) care ar fi urmat să funcționeze în Statele Unite, în apropiere de Idaho Falls, Idaho, la Laboratorul Național din Idaho al Departamentului pentru Energie. Centrala SMR urma să aibă șase module de 77 MW, în total 462 MW. Centrala ar fi urmat să genereze energie electrică începând cu 2029, cea mai mare parte din ea urmând să fie achiziționată de municipalitățile din proiect, dacă proiectul este fezabil economic.

Costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare de 462 MW au fost majorate anul trecut cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020, la 9,3 miliarde dolari din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare, potrivit unei informări a UAMPS din prima parte a acestui an.

România a demarat proiectul unei centrale asemănătoare

În România, în urma unui parteneriat între NuScale, Nuclearelectrica și grupul românesc E-Infra, se dezvoltă centrala cu reactoare SMR de la Doicești, cu o capacitate estimată la 462 MW, cu șase unități SMR fabricate cu tehnologie NuScale, aproape identică cu cea prototip din Utah la care se renunță acum din motive de costuri. Centrala ar fi urmat să fie pusă în funcțiune la finalul acestui deceniu, urmând să fie a doua astfel de centrală cu tehnologie NuScale la nivel global, după cea din Statele Unite. Acum, dacă proiectul românesc se va dezvolta, ar putea să fie așadar prima din lume.

În mai, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat că SUA şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, intenţionează să finanţeze cu până la 275 milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 milioane de dolari.

NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România. În primăvară, la Politehnica București a fost inaugurată și o cameră de comandă virtuală a unei astfel de centrale, pentru ca studenții să se poată pregăti pentru operare pentru momentul în care va exista fizic.

România are planuri mari cu tehnologia SMR a NuScale, și, recent, alături de alte 11 state, a scris recent Comisiei Europene cerând crearea unei „alianţe industriale la scara UE” pentru reactoarele mici modulare, adăugând că iniţiativa ar urma „să stimuleze investiţiile în capacităţile SMR europene şi dezvoltarea unui lanţ de valoare european”. Această alianţă ar permite consolidarea „suveranităţii noastre energetice şi competitivităţii industriei noastre”, au estimat reprezentanţii statelor membre.

În ciuda întrebărilor repetate ale presei din România, nimeni nu a dezvăluit care va fi costul centralei de la Doicești, dar cei de la NuScale au susținut în repetate rânduri că, după ce prima centrală bazată pe tehnologia lor SMR va fi pusă în funcțiune, costurile investiționale ale unităților care vor fi construite ulterior vor scădea.

Ministrul Burduja: România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR

Iată ce a comunicat miniustrul Energiei, Sebastian Butduja, după anunțul venit din SUA:

România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.

România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență.

Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie.

România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.

În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMRurilor.

În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...