1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Dispare unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România. Carrefour va păstra brandul Billa cel mult un an

Fuziunea Carrefour-Billa intră într-o nouă etapă. După ce Consiliul Concurenţei şi-a dat acordul pentru finalizarea tranzacţiei prin care retailerul francez a preluat supermarketurile operate iniţial de grupul german Rewe, vor apărea schimbări majore în ambele "tabere" . Brandul Billa va dispărea în cel mult un an.

05 iul, 2016 | | ECONOMICA.net

Retailerul francez Carrefour a început procesul de integrare a magazinelor Billa pe care le-a cumpărat anul trecut de la grupul german Rewe. Tranzacţia a fost autorizată de către Consiliul Concurenţei, cu unele restricţii, astfel că cele două companii vor suferi ample schimbări în urma cărora se încearcă ca cele două entităţi să devină o companie închegată. "Sunt încrezător că suntem pregătiţi pentru a intra într-o nouă etapă, odată cu primirea acceptului din partea Consiliului Concurenţei, care va fi o călătorie cu multe provocari de ambele părţi. Compania se va schimba. Nu doar Billa, ci şi Carrefour. Sunt foarte mândru şi încântat să facem această călătorie împreuna », a declarat pentru ECONOMICA.NET Jean Baptiste Dernoncourt, Director Executiv Carrefour România.

Ce se întâmplă cu magazinele Billa

Potrivit acestuia, Carrefour va avea dreptul de a opera magazinele Billa România sub sigla Billa doar pentru 18 luni de la data încheierii tranzacţiei. În consecinţă, retailerul francez va rebrandui cele 86 de supermarketuri Billa în Market în acest interval."Până la finalul acestei perioade, toate magazinele Billa vor funcţiona sub sigla Market", au declarat ofiacialii companiei", mai spune managerul Carrefour.

Compania nu a specificat care este graficul de remodelare a magazinelor, dar susţine că procesul de rebranding nu va demara în următoarele trei luni. "În primele trei luni, nu vor exista schimbări în modul de lucru actual. În această perioadă, Carrefour isi propune, ca alături de echipa Billa, să înțeleagă procesele, sistemele și, mai ales, modul actual de organizare. Cel mai bun pas pe care îl putem face acum este de a învăţa să lucram împreună, de a ne uni forţele şi astfel să devenim cel mai iubit lanţ de supermarketuri din România. .", a declarat directorul Carrefour.

Vor renunţa la trei magazine

Conform angajamentelor asumate faţă de Consiliul Concurenţei care a constatat că realizarea tranzacţiei Carrefour- Billa poate conduce la întărirea poziţiei Carrefour pe piaţa de retail din Braila peste un plafon de cotă de piaţă de referinţă aplicat in general de autoritate (de 30% , potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET), carrefour va renunţa la trei supermarketuri din localitatea. Magazinele nu se vor închide însă. "Pentru a elimina preocupările de concurenţă identificate, Carrefour a propus ca remediu asumarea unui angajament ce constă în transferul către unul sau mai mulţi operatori independenţi faţă de Grupul Carrefour, a trei magazine de tip supermarket din Brăila (două magazine Market şi un magazin Billa). Angajamentul propus de Carrefour Consiliului Concurentei nu vizeaza închiderea celor trei magazine, ci menţinere activităţii (personalul, magazinul, echipamentele) şi transferul ei către un alt operator", a mai declarat Jean Baptiste Dernoncourt.

Unităţile care vor ieşi din grupul Carrefour sunt : Market strada Şcolilor, nr. 95, Market bd. Dorobanti, nr. 78/Str. 1 Decembrie 1918 şi BILLA Sos. Buzăului (Milcov).

Cum va arăta noul lanţ de supermarketuri

Tranzacţia Carrefour-Billa schimbă raporturile de forţe pe segmentul supermarketurilor, unde principalii jucători, Mega Imege deţinut de grupul belgian Delhauze Group şi Profi Rom Food operat de fondul polonez de investiţii Enterprise Investor, se bat în inaugurări. "Conform acordului, Carrefour România va achiziționa 86 de magazine Billa, răspândite pe întreg teritoriul național, ceea ce reprezintă o suprafață totală de vânzare de aproximativ 83.000 m², urmand apoi să renunte la 3 supermarket-uri din Brăila, al căror angajati, echipamente și intreaga activitatea vor fi transferate către un alt operator. Aceasta achizitie va permite Carrefour sa-si consolideze oferta multi-format și să-şi consolideze prezența în România, cu scopul de a servi cât mai bine clienții săi, devenind primul retailer care deţine cea mai mare reţea de supermarketuri din țară", anunţa într-un comunicat compania.

Acum, grupul Carrefour include 139 de magazine Carrefour cu 29 de hipermarketuri şi 110 supermarketuri, ceea ce înseamnă că, după finalizarea procesului de rebranding,vor exista cel puţin 193 de supermarketuri Carrefour Market.

Delhaize Group operează acum peste 200 de supermarketuri Mega Image, iar Profi are peste 410 magazine în trei formate.  

În ceea ce priveşte sumele rulate, Carrefour a raportat o cifră de afaceri netă de 5,1 miliarde de lei, iar Billa România de 1,5 miliarde de lei.

"În această nouă organizaţie vor fi 14.700 de persoane. Şi vor fi 14.700 de locuri de muncă. Vom face tot ce ne stă în putinţă să propunem un loc de muncă fiecareia dintre cele 14.700 de persoane. Compania se va modifica, vor fi noi lucruri de făcut, noi oportunităţi; asta înseamnă că avem nevoie de toate talentele şi de toţi oamenii pe care ii putem avea", a adaugat Jean Baptiste Dernoncourt, Director Executiv Carrefour Romania.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO