Ce se va întâmpla cu piața cărnii de porc anul acesta. Sunt semne de redresare, dar recolta de cereale își va spune cuvântul

Producția de carne de porc din UE va scădea cu 0,4% în 2024 față de 2023, pe fondul unei cereri care rămâne fermă, arată un ultim raport al Comisiei Europene.
Alina Stanciu - mie, 08 mai 2024, 22:13
Ce se va întâmpla cu piața cărnii de porc anul acesta. Sunt semne de redresare, dar recolta de cereale își va spune cuvântul

Scăderea prețurilor la furaje a dus însă la o ușoară creștere a greutății carcaselor (+0,7%). Pe de altă parte, ancheta privind efectivele de animale din decembrie 2023 arată că numărul scroafelor de reproducție a crescut din nou cu 170.000 de capete.

„Acest lucru ar putea indica un început de redresare, după trei ani de scăderi semnificative. Numărul în creștere ascunde însă diferențe uriașe între țările UE. De asemenea, numărul de purcei a înregistrat o creștere. În ceea ce privește partea negativă, stocul actual de porci pentru îngrășare este sub cel de anul trecut și se așteaptă ca acesta să aibă un efect negativ abia în S1 2024”, cred analiștii Comisiei Europene care estimează că nici situația pestei porcine africane  nu se va schimba dramatic.

În schimb, arată analiza Comisiei, prețurile furajelor ar putea crește din nou, în funcție de rezultatul viitoarei recolte.

Cât despre primele luni ale anului, s-au raportat minusuri pentru opt state membre, cu până la 19,5% în cazul Luxembourg, în timp ce restul au sacrificat cu până la 11,5% mai multe capete. În perioada ianuarie-februarie, România a sacrificat cu 0,4% mai mult decât anul trecut, în aceeași perioadă.

 

Prețurile sunt în scădere

Producția în ușoară scădere nu a generat însă și o creștere a prețurilor care sunt mai mici decât anul trecut, cu 8,9% dacă ne raportăm la prețul mediu al UE, care a ajuns la 221,7 euro carcasa de 100 de kilograme.

În România, la poarta fermei, carcasa de tip S ajungea în data de 2 mai la 218 euro carcasa de 100 de kilograme,  fiind cu 9,7% mai ieftină decât în aceeași perioada a anului trecut și cu 6,3% sub prețul de acum o lună.

Europa produce cam 18% din producția mondială de carne de porc, fiind al doilea cel mai mare jucător pe această piață după China, care generează 46% din producția globală.

Având însă în vedere oferta redusă și prețurile ridicate, mai puțin competitive, performanța exporturilor UE este din nou pusă în pericol, după un 2023 cu scăderi de 24,6 % sau de aproape 1 milion de tone față de anul precedent.

În același timp, producția de carne de porc din China se redresează și, prin urmare, importurile sunt reduse. De altfel, din datele Comisiei Europene, piața chineză a cărnii de porc suferă în prezent de o supraofertă (pe termen scurt). În plus, dacă prețurile din UE rămân ridicate, exporturile UE către China ar putea scădea și mai mult, cu 4% în 2024

Oricum UE a pierdut exporturi atât pe piețele cu valoare ridicată (SUA, Japonia, Australia), cât și pe cele cu valoare redusă (Filipine și Angola) din cauza concurenței puternice a prețurilor din partea SUA și a Braziliei. Doar piața britanică a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă (+1,4%).

Iar începutul lui 2024 nu este prea promițător. În ianuarie, UE a livrat peste granițele sale 365.000 de tone de carcasă față de 403.000 tone cu un an în urmă (minus 9,6%). Cele mai mari cantități (100.000 de tone, cu 22,7% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut) au fost livrate în China, UK a înghițit 73.000 de tone, cu 0,9% mai mult decât anul trecut, iar Japonia alte 32.000 de tone, cu 16,4% mai puțin decât în ianuarie 2023.

Cât despre importuri, acestea vin cu precădere din Marea Britanie , dar cantitățile ar putea rămâne scăzute și în 2024 după ce în 2023 s-au diminuat cu 25%.

În 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu 6,6%. Cu excepția Bulgariei, toate celelalte țări din UE au înregistrat o scădere, România raportând un minus de 1,1% a numărului de capete sacrificate. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Danemarca (-19,9%, -321.000 de tone), Germania (-6,8%, -307.000 de tone), Olanda (-13%, -220.000 de tone) și  (-4,2%, -214.000 de tone).

 

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...