Ce se va întâmpla cu platformele de sharing din România și din lume în următorul an? Uber, Bolt și compania sunt în pericol, dacă nu se schimbă nimic

17 10. 2021
uber_driver_30550400

Potrivit raportului, pandemia COVID-19 remodelează tiparele de mobilitate și economia colaborativă din întreaga lume. De la extinderea zonelor acoperite de livrări și primul serviciu de livrare fără șofer, până la popularitatea în creștere a scuterelor electrice, obiceiurile de mobilitate vor continua să se diversifice rapid în următoarele 18 luni. În situația în care asigurările, care joacă un rol esențial în dinamica încrederii în sistemele de mobilitate și economiile de tip colaborativ, nu vor evolua proporțional cu aceste schimbări, dezvoltarea viitoare a acestor domenii ar putea fi limitată.

Raportul prezintă mai multe tendințe care creează oportunități pentru evoluția asigurărilor, inclusiv din perspectiva sprijinirii pe scară largă a colaboratorilor implicați în aceste activități. În timp ce conceptele de muncă independentă sau contractori independenți nu sunt noi, companiile digitale care oferă servicii de transport au accelerat accesul persoanelor la acest tip de muncă și au evidențiat deficiențele din perspectiva securității sociale pentru a sprijini colaboratorii care și-ar pierde sursa de venit în cazul accidentelor de muncă.

În același mod în care plățile online presupun și riscuri cibernetice asociate, la fel și veniturile din activități digitalizate conduc la nevoia unor beneficii flexibile și mobile, a căror dezvoltare ar putea fi sprijinită într-o combinație a programelor sociale publice cu cele private, concluzionează studiul Marsh.

Raportul abordează și impactul tehnologiilor avansate care pot urmări comportamentul oamenilor la volan. Producătorii de echipamente dezvoltă deja produse de asigurare care fructifică un volum enorm de informații obținute prin intermediul senzorilor cu care sunt echipate noile vehicule. Astfel, asigurătorii tradiționali sunt puși într-o poziție defensivă în fața nevoii acută de a evolua. De fapt e nevoie de îmbunătățirea produselor tradiționale, ca răspuns la noile tipuri de asigurări cum ar fi, de exemplu, asigurarea de răspundere civilă auto fundamentată pe datele disponibile producătorilor și care ar recompensa asigurații cu un comportament mai puțin riscant în trafic.

Plățile online înseamnă viitorul

Utilizarea frecventă a plăților online pentru diferite modalități de transport, de la scutere electrice și autoturisme până la transport public, va conduce, de asemenea, potrivit raportului, la dezvoltarea de noi produse inovative de asigurare. Utilizarea informațiilor digitale din călătorii va îmbunătăți radical procesul de gestionare a daunelor și va crea și posibilitatea pentru produse de asigurare particularizate, la cerere, în timp real.

“Este remarcabil modul în care pandemia a accelerat adoptarea de noi obiceiuri de mobilitate, în întreaga lume” afirmă James Rose, Head of US Sharing Economy and Mobility Center of Excellence în cadrul Marsh. “Cu toate acestea, nevoia de încredere a oamenilor că noile modalități de transport sunt sigure a rămas neschimbată. În esența ei, asigurarea este o promisiune de plată și, ca atare, joacă un rol esențial în garantarea încrederii că atât platformele cât și utilizatorii acestora sunt protejați în eventualitatea în care responsabilitatea pentru riscurile produse nu poate fi clară. Dacă domeniul asigurărilor va ține pasul și va dezvolta produse care să răspundă schimbărilor accelrerate din mobilitate, acest lucru ar favoriza oportunitățile de creștere atât pentru economia de tip colaborativ dar și pentru sectorul mobilității, pe termen lung.

 România ține pasul cu produsele de asigurare specifice sectorului mobilității și economiei colaborative întrucât, prin intermediul Marsh, companiile și persoanele implicate în aceste domenii au acces, la produsele și serviciile dedicate disponibile pe piața globală.

 “Ultimii ani au marcat o dezvoltare accelerată atât pe zona de mobilitate cât și a platformelor digitale în sistem colaborativ. Am remarcat interesul în creștere atât pentru produse specifice cât și pentru dezvoltarea platformelor dedicate care să faciliteze accesul la asigurări pentru companiile de ride sharing și din zona economiei colaborative. Cel mai recent exemplu este facilitatea dezvoltată de Marsh urmare a parteneriatului global cu Amazon. Sistemul dezvoltat: Amazon Insurance Accelerator, permite vânzătorilor de pe Amazon acces online facil și rapid la asigurarea de răspundere pentru produsele distribuite, la prețuri accesibile. În România, prin intermediul Marsh, vânzătorii locali au deja acces la produse de asigurare agreate cu Amazon, Marsh fiind singurul broker mandatat global de către Amazon pentru a negocia cu asigurătorii și pentru a oferi alternativele de asigurare pentru vânzătorii din toată lumea. Polițele sunt negociate de către Marsh cu asiguratori de talie mondială care îndeplinesc cerințe de rating și limite de asigurare impuse de Amazon, oferă acoperire în toata lumea (inclusiv SUA și Canada) iar Amazon are calitatea de co-asigurat pe poliță”, afirmă Oleg Doronceanu, Manager, Consumer&Commercial Department, Marsh Romania.