Ce se va întâmpla cu preţul alimentelor la toamnă

Condiţiile meteo de la începutul acestui an, dar şi situaţia stocurilor de anul trecut din toată Europa vor influenţa preţurile la principalele produse alimentare. Majoritatea vor fi mai scumpe.
Alina Stanciu - sâm, 06 iul. 2013, 13:16
Ce se va întâmpla cu preţul alimentelor la toamnă

Comisia Europeană a elaborat o previziune pe termen scurt cu privire la situaţia producţiei, a consumul şi a preţurilor la majoritatea produselor agro-alimentare. Având în vedere condiţiile meteo la nivel european de anul acesta, dar şi stocurile existente de anul trecut, analiştii CE spun că ne putem aştepta la creşteri de preţuri la lactate şi carne.

În ceea ce priveşte cerealele, din estimările Comisiei, producţia este estimată pentru cele 28 de state membre la 298,1 milioane de tone, cu până la 6,5% mai mare faţă de anul anterior, ceea ce ar putea duce la o relaxare a presiunii din piaţă şi la diminuarea preţurilor. Din producţia totală 43% este grâu, 23% porumb şi 20% orz.”Anul comercial 2012-2013 a fost marcat de exporturi nete de cereale importante, în special de grâu, în ciuda unei pieţe foarte strâmtorate şi a unor cantităţi mari de porumb de import.Toate acestea au dus la o penurie de cereale, preţuri mari şi stocuri limitate. Cu toate acestea, având în vedere cantităţile recoltate în toamnă şi faptul că vremea a fost favorabilă în prima parte a acestui an, ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei în anul comercial 2013-2014″, se arată în documentul CE.

Situaţia nu este însă la fel de promiţătoare şi în cazul produselor lactate. În primele luni ale acestui an, cantităţile de lapte colectate la nivelul UE au fost puternic influenţate de condiţiile meteo, dar şi de preţurile mari la furaje, astfel că specialiştii CE se aşteaptă ca producţia să nu crească anul acesta faţă de 2012, când s-au realizat 151.8 milioane de tone, deşi cota de lapte alocată statelor membre a crescut cu 1%. Din estimările lor, o îmbunătăţire a situaţiei pe această piaţă ar urma să fie vizibilă de abia în 2014.

Preţul la nivel mondial al aproduselor lactate a fost foarte ridicat la începutul acestui an, din cauza cererii tot mai mari în contextul unei producţii slabe atât în emisfera nordică cât şi în cea sudică. În ciuda estimărilor că producţia de lapte va creşte în cel de-al doilea semestru al anului, preţurile din UE şi restul lumii ar trebui să rămână la acelaşi nivel”, mai spun specialiştii UE.

 Specialiştii Comisiei Europene se aşteaptă la o scădere a producţiei şi pe piaţa cărnii de porc. După doi ani consecutivi de creştere, în 2012 s-a raportat o scădere de 2% a producţiei. Costurile mari cu furajele, procesul de restructurare prin care au trecut mare parte dintre fferme pentru a se alinia noilor norme sanitar-veterinare sunt principalele motive pentru scăderea numărului de efective şi implicit a producţiei.”Este probabil ca situaţia să continue şi în 2013, cu o scădere similară de 2% faţă de 2012. Producţia tot mai mică a făcut ca preţurile să se menţină la un nivel ridicat în primul trimestru al anului (172 de euro pe 100 de kg în martie). O uşoară scădere a preţurilor cauzată de reducerea consumului s-a putut observa în luna mai, dar preţurile au început să urce din nou în iunie. Preţurile mari vor determina cel mai probabil o scădere a consumului şi a exporturilor în 2013″, se mai arată în analiza Comisiei Europene.
 
În cazul cărnii de vită, deşi la finele anului trecut existau cu 0,5% mai multe capete decât cu un an în urmă, analiştii se aşteaptă la o menţinere a preţurilor, în vreme ce pentru carnea de pui, preţurile vor rămâne ridicate.
 
Preţurile mari la cereale din primul semestru al acestui an a pus presiune pe ratele de profit ale fermierilor, ceea ce ne duce cu gândul la posibilitatea ca aceştia să să limiteze producţia la 12,5 milioane de tone, determinând o creştere a preţurilor la un nou record„, estimează analiştii Comisiei Europene , potrivit cărora în luna mai 100 de kg de carne de pui costa 197 de euro.
Te-ar mai putea interesa și
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia, în prima jumătate a acestui an, a crescut cu 12% în ritm anual, până la 580.000, a informat Primăria din capitala Bulgariei citând datele furnizate de......
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Dinamica producţiei de cărbuni cât şi importul acestora sunt prevăzute în scădere, în perioada 2024-2027, pe măsură ...
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Reportul pentru categoria I a jocului Loto 6/49 depăşeşte 3,18 milioane de euro, la extragerea de duminică, în timp ...
Va intra Europa într-o criză a gazelor după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina?
Va intra Europa într-o criză a gazelor după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina?
Uniunea Europeană vizează interzicerea importurilor de combustibil rusești până în 2027. Cu toate acestea, aproape ...