Ce sectoare din economia românească vor creşte în următoarele două luni – sondaj INS

Managerii din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii estimează creşteri ale activităţilor în sectoarele în care activează în perioada iunie-august, informează, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 07:29
Ce sectoare din economia românească vor creşte în următoarele două luni - sondaj INS

Potrivit sursei citate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

În ceea ce priveşte activitatea de construcţii, managerii cred că se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). Ei estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +12%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%), scrie Agerpres.

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural +48%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +41%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -11%), afirmă INS.

Conform estimărilor din luna iunie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În sectorul de servicii, se estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...