CE: Serviciile de internet și telefonie din Spania s-ar putea scumpi din cauza fuziunii Orange cu Masmovil. Tranzacția de aproape 20 miliarde de euro, sub semnul întrebării

Uniunea Europeană anunță că a deschis o investigație aprofundată în cazul tranzacției de pe piața telecom din Spania dintre Orange și Masmovil Ibercom SA, în valoare de 18,6 miliarde de euro. Comisia este îngrijorată că fuziunea va duce la creșterea prețurilor și la scăderea calității serviciilor de telecomunicații.
Lidia Neagu - mar, 04 apr. 2023, 12:51
CE: Serviciile de internet și telefonie din Spania s-ar putea scumpi din cauza fuziunii Orange cu Masmovil. Tranzacția de aproape 20 miliarde de euro, sub semnul întrebării

Dacă va fi aprobată, tranzacția ar putea reduce concurența în furnizarea serviciilor mobile și fixe în bandă largă în Spania, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. De asemenea, fuziunea ar putea elimina inovația și ar putea scădea calitatea serviciilor, potrivit comunicatului.

Orange și MasMovil sunt al doilea și al patrulea cel mai mare operator de bandă largă fixă și mobilă din Spania, piață unde este prezentă și operatorul Digi RCS&RDS.

În total, în Spania activează patru operatori de rețele mobile, și anume Telefónica, Vodafone, Orange și MasMovil. Există, de asemenea, mai mulți operatori de rețele mobile și fixe virtuale care utilizează infrastructura operatorilor de rețea pentru a oferi servicii de telecomunicații mobile și fixe consumatorilor lor.

”În Spania, consumatorii pot alege între mai multe servicii competitive de telecomunicații fixe și mobile, adesea vândute la pachet. În ultimii ani, MasMovil a fost un concurent pentru Orange și alți operatori. Acesta este motivul pentru care deschidem o investigație aprofundată cu privire la fuziunea dintre MasMovil și Orange. Dorim să ne asigurăm că consumatorii spanioli continuă să beneficieze de servicii de telecomunicații accesibile și de înaltă calitate, inclusiv din partea operatorilor virtuali care au nevoie de acces cu ridicata competitiv la rețelele de telefonie fixă și mobilă pentru a-și putea oferi serviciile pe piețele de telecomunicații cu amănuntul”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv însărcinat cu politica în domeniul concurenței.

Preocupările preliminare ale Comisiei

Investigația preliminară indică faptul că Orange și MasMovil sunt concurenți apropiați pe piețele spaniole de furnizare a serviciilor de telecomunicații mobile; serviciilor de internet fix în bandă largă; și pachetelor de servicii multiple, inclusiv servicii convergente fixe și mobile.

Comisia a constatat că tranzacția ar reduce numărul de operatori de rețea din Spania, care mai departe ar putea duce la creșterea prețurilor și la scăderea calității serviciilor de telecomunicații pentru clienți.

”Ca urmare a tranzacției, Orange și MasMovil ar avea capacitatea și interesul de a restricționa accesul operatorilor virtuali la serviciile de acces cu ridicata la rețelele mobile și la rețelele fixe. Acest lucru ar putea reduce capacitatea acestor operatori de a concura și, la rândul său, ar putea duce la creșterea prețurilor și la scăderea calității serviciilor pentru clienții finali din Spania”, spune CE.

În prezent, Comisia va efectua o investigație aprofundată a efectelor tranzacției propuse pentru a stabili dacă se confirmă îngrijorările sale inițiale privind concurența.

Tranzacția propusă a fost notificată Comisiei la 13 februarie 2023. La 2 martie 2023, autoritatea spaniolă de concurență a solicitat o trimitere a cazului în temeiul articolului 9 din Regulamentul UE privind concentrările economice. Această cerere de retrimitere este în curs de soluționare.

Comisia are acum la dispoziție 90 de zile lucrătoare, până la 21 august 2023, pentru a lua o decizie. Deschiderea unei anchete aprofundate nu aduce atingere rezultatului investigației.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...