Ce soluții mai au sutele de mii de români loviți de creșterea ratelor cu sute de lei din cauza noului IRCC: Nu vom vedea o explozie a restanțelor!

Un IRCC de 4,06% a mărit rata la creditul ipotecar cu circa 200 de lei. Şi totuşi, băncile nu se aşteaptă la vreo „escaladare” a neperformantelor bancare. De ce? Pentru că dobânzile la creditele ipotrecare vor rămâne real negative până cel puţin anul viitor şi pentru că avem un grad mediu de îndatorare per credit de retail de 34%, conform BNR. Un astfel de grad de îndatorare absoarbe uşor un avans de 100-200 de lei la rată, chiar în condiţiile majorării preţurilor la energie.
Gabriela Ţinteanu - lun, 10 oct. 2022, 22:02
Ce soluții mai au sutele de mii de români loviți de creșterea ratelor cu sute de lei din cauza noului IRCC: Nu vom vedea o explozie a restanțelor!

Majorarea IRCC la 4,06% a condus la o creştere medie a ratei creditului ipotecar, în general Noua Casă sau Prima Casă, cu circa 200 de lei. Cu toate acestea, băncile comerciale nu consideră că au de-a face cu un risc crescut de majorare a ratei creditelor neperformante sau a riscului de nerambursare a creditelor ipotecare pe zona de retail.

Astfel, majorarea ratei creditelor de nevoi personale a fost de circa 10-15 lei la rata lunară faţă de 100-200 de lei majorarea la rata lunară a creditului ipotecar. În actualele condiţii, cu un IRCC de 4,06% , dobânzile au ajuns undeva între 6% şi aproximativ 8%, în funcție de marja băncii.

În condiţiile unei inflaţii de 15,1% în luna august 2022 faţă de august 2021 şi a unei inflaţii aşteptate de 15,4% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dobânda medie la creditul ipotecar este la aproape jumătate faţă de inflaţie, ceea ce face ca măcar în acest an să avem dobânzi real negative la credite. Adică, raportat la puterea medie de cumpărare a populaţiei, orice client care are un astfel de credit rambursează băncii mai puţini bani decât a luat.

Acum 10 ani, de exemplu, în 2012, rata dobânzii la creditele ipotecare era de 8,45%, conform mediei BNR. Adică un pic mai mare decât cea de acum, iar din 2012 până în prezent, rata creditelor neperformante a continuat să scadă. Nu ştim însă ce se va întâmpla pe zona de corporate şi IMM.

În plus, un studiu publicat recent de BNR arată că cei care sunt in pericol să nu îşi mai poată plăti ratele de credit la un moment dat au un grad de îndatorare de 34%. Sondajul de conjunctură al BNR arată că aceştia se pot acomoda uşor la o creştere a ratei lunare de 100-200 de lei. Bineînţeles, în condiţiile menţinerii locului de muncă.

Totuşi, debitorii care vor să minimizeze impactul creşterilor de dobândă la credite în derulare au ca şanse apelarea la refinanțarea creditului şi aplicarea pentru dobânzile fixe. Chiar dacă multe dintre dobânzile fixe au ajuns acum la acelaşi nivel sau chiar cu până la două puncte procentuale mai mari decât nivelul actual al dobânzii variabile, pentru următorii ani nu se întrevede nici o şansă de revenire pe trend descendent al dobânzilor. De stagnare, da!

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...