Ce spun marile magazine despre legea care le obligă să vândă mai multă mâncare românească

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România răspunde unui proiect de lege care cere să pună la vânzare şi, implicit, să cumpere cel puţin 51% din marfă de la producători români şi spune că pentru marile magazine nu va fi, în prinicpiu, nicio problemă. Îi întreabă însă pe guvernanţi ce să facă dacă piaţa locală nu asigură suficientă marfă.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 12:07
Ce spun marile magazine despre legea care le obligă să vândă mai multă mâncare românească

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRC) susţine că marii retailerii nu au nicio problemă să comercializeze alimente româneşti în magazinele sale. Atrag însă atenţia legiuitorilor că ar trebui să aibă şi o alternativă în caz că piaţa locală nu le oferă marfă sufiecită pentru a putea respecta legea. „Pentru noi nu este nicio propblemă. Pe perioada verii nu este nicio problemă să preluăm 100% din marfa românească, numai că nu avem atâta marfă pe piaţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Delia Nica, Directorul executiv al AMRCR. „Poate ni se spune şi nouă de unde să luăm marfă în caz că nu reuşim din piaţa locală. Ce facem dacă într-un an este secetă şi nu sunt produse româneşti pe piaţă?”, a mai comentat aceasta.

Astăzi, 6 octombrie, Senatul a aprobat un proiect de lege  pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care îl are ca iniţiator pe social-democratul Ovidiu Donţu. Potrivit proiectului, persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.

Lanţul alimentar scurt reprezintă, potrivit raportului Comisiei economice, „un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori”.

În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menţionate, legumele şi fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei, se arată în raportul favorabil al Comisiei economice, însuşit de plenul Senatului.

În expunerea de motive, Donţu a subliniat că proiectul său are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii cash&carry, scrie Agerpres.

Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde ...
Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor Bruxellesului legate de legea privind 'protecţia suveranităţii......
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, joi, operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică ...
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim ...
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii ...