Ce spune BERD despre privatizarea Petrom

Privatizarea Petrom a fost o poveste de succes şi reprezintă un model al procesului de privatizare care, dacă este gestionat adecvat, creează valoare dincolo de compania însăşi, cu beneficii pentru întreaga comunitate şi ţară, prin înfiinţarea de locuri de muncă, venituri din taxe şi viitoare oportunităţi pentru generaţia următoare, a afirmat marţi Phil Bennett, prim-vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Economica.net - mar, 18 nov. 2014, 10:21
Ce spune BERD despre privatizarea Petrom

Prezent la ceremonia dedicată împlinirii a zece ani de la privatizarea Petrom, oficialul BERD a explicat că acest proces a transformat grupul românesc în cea mai mare companie de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei, ale cărei rezultate sunt un motiv de mândrie pentru firma-mamă, OMV Group din Austria, scrie Agerpres.

Phil Bennett a prezentat etapele colaborării dintre BERD şi Petrom, care a culminat în 2006, când Mariana Gheorghe a plecat de la BERD pentru a deveni director general al Petrom, o poziţie pe care o deţine în continuare. În ultimii ani, BERD a sprijinit cu peste 700 milioane de euro investiţiile Petrom, nu doar în România, ci şi în Kazahstan.

Datorită poziţiei sale geografice – membru al UE cu acces la Marea Neagră – România deţine o poziţie crucială în una dintre problemele cele mai presante ale continentului – viitorul furnizării energiei – a afirmat prim-vicepreşedintele BERD. Acesta a adăugat că România este pe locul patru în Europa la rezervele de ţiţei deţinute, cu rezerve dovedite de 600 milioane de barili, şi este pe locul trei la rezervele de gaze naturale.

OMV Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde euro pentru 2014, din care aproximativ 85% pentru proiectele din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep).

De asemenea, a apreciat Phil Bennett, Petrom s-a implicat activ în exploatarea surselor de energie regenerabilă, iar în ultimii ani BERD a finanţat câteva parcuri eoliene, alături de alţi investitori locali şi internaţionali, pentru a sprijini furnizarea energiei în România.

În noiembrie 2013, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut pachetul de 1,6% din acţiunile companiei petroliere OMV Petrom pe care le mai deţinea, ieşind din acţionariatul companiei după nouă ani.

BERD a devenit acţionar la Petrom în 2004, cu o participaţie de aproximativ 2,03%, în ideea de a sprijini privatizarea companiei petroliere. În luna iulie 2004, grupul austriac OMV a preluat un pachet de control de 51,01% din acţiunile Petrom.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...