Efectele Brexit: ce se va întâmpla cu expansiunea Brico Depot în România

Compania britanică Kingfisher, liderul european al pieței de bricolaj și home improvement şi proprietarul lanţului Brico Depot din România, speră că ieşirea Marii Britanii din UE va fi un proces lin şi anunţă că îşi va păstra planurile de business. Retailerul voia 35 de magazine în România şi este în plin proces de schimbare a ofertelor din magazine.
Alina Stanciu - lun, 04 iul. 2016, 21:03
Efectele Brexit: ce se va întâmpla cu expansiunea Brico Depot în România

Retailerul britanic Kingfisher, care a preluat în 2013 lanţul de magazine de bricolaj Bricostore pentru a le rebrandui ulterior în Brico Depot, este pus în faţa Brexitului la câteva luni de când a anunţat o nouă strategie de business aplicabilă în toate cele 10 ţări din Europa şi Asia în care operează. În România, schimbările s-au materializat deja, compania investind în magazine mai prietenoase, în mai multe servicii pentru clienţi şi mai mulţi angajaţi. Rămâne însă de văzut dacă planul britanilor de a opera 35 de magazine la nivel naţional va rămâne în picioare. 

În momentul de faţă, compania deţine 15 magazine în România.

„Recunoaştem şi respectăm dorinţa poporului britanic de a ieşi din Uniunea Europeană. Prioritatea noastră rămâne aceea de a ne pune în aplicare planul (ONE Kingfisher plan). Vom urmări atent negocierile privind exitul pe măsură ce acestea progreseză. Solicităm Guvernului Marii Britanii şi Comisiei Europene să se concentreze pe asigurarea unui Brexit pe cât posibil de lin. Este, de asemenea, extrem de important ca Guvernul britanic să facă tot ce poate pentru a asigura o continuă creştere a economiei Marii Britanii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Kingfisher întrebaţi fiind care vor fi efectele Brexitului asupra business-ului lor din UE şi România.

Care este planul britanicilor

Pentru Kingfisher, schimbarea liniei de business a început la începutul anului trecut, când managementul companiei a anunţat primele măsuri de rentabilizare a afacerii. Ulterior, în ianuarie anul acesta, boardul a detaliat măsurile pe care compania le va lua conform unui plan de transformare (ONE Kingfisher plan) ce se va derula pe o perioadă de cinci ani şi care va avea drept scop realizarea unui profit de 500 de milioane de lire sterline pe an.

Prin implementarea acestui plan, retailerul vrea, în primul rând, să aibă o ofertă standardizată de produse, la fel în toate ţările unde operează. Acest lucru va presupune că vor avea un singur lanţ de aprovizionare şi anumiţi furnizori pentru toate ţările în care operează. De asemenea, compania a identificat şase categorii de produse pe care se vor axa pentru a deveni pe prima poziţie în alegerea consumatorilor.  

 În al doilea rând, compania se va dezvolta şi în zona digitală mizând pe ideea de „omnichannel”- clienţii vor putea intra în contact cu brandul în toate mediile.

Totodată, Kingfisher va pune în practică şi măsuri de optimizare operaţională, în special prin unificarea unor cheltuieli ce nu au legătură cu produsele puse la vânzare (cheltuielile cu cataloagele de prezentare, spre exemplu).

Ce se întâmpla în România- au introdus „Stop Preţ”

În România, magazinele au dobândit deja un suflu nou după ce retailerul a realizat că „depozitele de bricolaj” nu sunt pe placul românilor. Au reintrodus secţiunea de grădini, la care renunţaseră prin transformarea magazinelor Bricostore, mai multe servicii şi au angajat mai mult personal în magazine pentru a-i consilia pe clienţi. Totodată, conceptul  „Arivaj”- include acele mărfuri care nu se regăsesc în gama permanentă a retailerului şi care sunt comercializate la preţuri cu cel puţin 15% mai mici faţă de competiţie în anumite momente şi în limita unor stocuri disponibile- va fi înlocuit în mai puţin de o lună de „Stop Preţ”. Acesta presupune stocuri de produse bine alese, la cele mai convenabile preṭuri.

În ceea ce priveşte planurile de expansiune, retailerul a anunţat la intrarea pe piaţă că se gândeşte la un lanţ de 50 de magazine în România, neexcluzînd posibilitatea unei noi preluări. Ulterior, noul CEO a anunţat un plan de 35 de depozite la nivel naţional, expansiunea urmând a fi asigurată  investiţii în  magazine construite de la zero pe terenuri cumpărate. „Avem buget de investiţii şi ne uităm la terenuri din oraşe mari: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj. În Bucureşti am putea adăuga unul-două magazine la cele existente, dar trebuie să existe un echilibru. Există oraşe unde competiţia este foarte mare şi oraşe unde competiţia nu este aşa de mare”, declara în primăvara acestui an Christian Mazauric, directorul general Brico Depot România.

Citeşte şi 

 Conceptul de depozit de bricolaj a eşuat în România. Kingfisher transformă magazinele Brico Depot pentru a fi mai prietenoase

Mazauric susţinea că pentru un astfel de business un magazin online nu ar fi oportun, dar servicii precum „click and collect” sau „drive” ar putea fi. 

Potrivit celor mai recente date oficiale raportate la Ministerul Finanţelor, compania Bricostore România a înregistrat în 2014 afaceri de 572 de milioane de lei (129 de milioane de euro), mai mici cu 9% faţă de 2013, în contextul în care unele magazine Bricostore au fost închise temporar  pentru a fi redenumite. 

În trimestrul unu al acestui an, Kingfisher a raportat vânzări totale în valoare de 2,7 miliarde de lire sterline, cu 3,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Criza Coronavirus 17 octombrie 2021: 11.546 de cazuri noi, 299 de decese, 1.750 internați la ATI, dintre care 37 sunt copii
Un număr de 11.546 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...