Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”

Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea în acest moment”, ANAF va veni cu o decizie de impunere, va plăti. ANAF a fost în control la Petrom pe tema taxei de solidaritate, dar încă nu a prezentat nicio concluzie.
Mihai Nicuţ - joi, 02 feb. 2023, 12:23
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”

Iată ce a răspuns Alina Popa, CFO al Petrom, la o întrebare pusă de noi referitoare la poziția companiei în situația în care totuși ANAF va veni cu o decizie de impunere pentru plata taxei de solidaritate.

“OMV Petrom are activități și în alte sectoare care au alte coduri CAEN, în special în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate, dar și productie de electricitate. De aceea în baza ordonantei 186 și a regulamentului european, facând toate calculele am concluzionat că avem o cifra de afaceri în sectoarele respective sub 75%. Astfel, nu datorăm această taxă.

În situatia in care, din motive pe care nu le putem vedea în acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînteles ca vom plati, așa cum plătim intotdeauna toate taxele și contribuțiile acolo unde suntem obligati si trebuie sa le platim”.

Directorul a confirmat că ANAF a fost în control la companie, inclusive pentru a face verificări pe cifre legat de aplicarea taxei de solidaritate și că firma a pus la dispoziție tot ce I s-a cerut.

“Fiind cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României suntem tot timpul în controale de la ANAF. Suntem obisnuiți cu acest lucru, punem la dispoziție tot ce ne cer. Pot sa confirm că am avut un control de la ANAF la inceputul acestui an, care a verificat în detaliu cifra de afaceri și structura cifrei de afaceri a OMV Petrom. Nu avem concluziile acestui raport. Nu avem un proces verbal de control. Însă suntem foarte transparenți și punem si vom pune la dispoziție toate cifrele financiare organelor de inspecție fiscala”, a spus Alina Popa, răspunzând unei alte întrebări din partea presei.

Chiar și în situația în care veniturile obținute de companie din producția de energie electrică folosind în centrala de la Brazi gaze extrase din țară ar fi socotite în baza de calcul a taxei, Petrom tot nu se va califica să o plătească, a mai afirmat Popa, argumentând că, pe fondul activității din comercializare de electricitate, gaze și carburanți, tot nu se va ajunge la procentul de 75% din cifra de afaceri care ar genera plata taxei.

În raportul cu rezultatele financiare preliminare pentru 2022, Petrom reiterează că, potrivit calculelor sale, nu va plăti în acest an taxa de solidaritate impusă de Guvernul României la finalul lui 2021, pentru că nu i se aplică.

Cităm din raport:

“În privinta riscului de reglementare, Societatea se afla in dialog cu autoritatile romane pe subiecte relevante pentru industrie. In ultimii ani, am observat o serie de initiative fiscale si de reglementare puse in discutie si/sau implementate. Acest lucru sporeste volatilitatea legislativa si influenteaza intregul mediu de afaceri. Totodata, in contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate masuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, preturi plafonate pentru gaze naturale si electricitate si supraimpozitarea sau contributia de solidaritate a UE.

Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contributie de solidaritate, care a fost transpusa in legislatia locala a statelor member pana la sfarsitul anului 2022, si este aplicabila pentru 2022 si/sau 2023. Reprezinta o contributie care se aplica profiturilor suplimentare ale societatilor care opereaza in sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului si rafinarii si se calculeaza pe baza profiturilor fiscale obtinute de aceste societati, determinate in conformitate cu normele fiscale nationale, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obtinute in perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobata si publicata in decembrie 2022. Aceasta ordonanata urmeaza sa fie supusa procesului de aprobare in Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificari. De asemenea, interventii noi pe partea de reglementare si fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

In baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, se asteapta ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand mai putin de 75% din cifra de afaceri in sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

In 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redeventelor, taxelor suplimentare si a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe langa impozitul pe profit de 2,2 mld lei. In total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Grupul-mamă austriac OMV afirmă că două entități ale sale din Austria vor datora contribuția de solidaritate impusă de Guvernul de la Viena pentru a doua jumătate a anului trecut, cheltuielile fiscale curente pentru 2022 legate de această contribuție cifrându-se la 90 milioane euro. OMV arată că doar în Austria va plăti taxa, nu și în Germania sau în România.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...