Ce spune Ponta despre deprecierea leului

Economica.net
13 05. 2012
bani__monede__euro_07635600_02968700

„Punctul de vedere al guvernatorului este că această situaţie poate fi ţinută sub control şi că fluctuaţia nu va influenţa major pieţele financiare. Banca Naţională era pregătită pentru acest fenomen.Mai este un fenomen pe care nu putem să-l controlăm în niciun fel, dar putem să-i prevenim efectele, şi anume Grecia: băncile greceşti au o participare pe piaţa românească foarte importantă”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

El a arătat însă că există şi o influenţă externă, demonstrată de faptul că şi zlotul polonez a avut o evoluţie similară leului deşi situaţia politică şi economică a fost stabilă.

Premierul a afirmat totodată că guvernatorul BNR şi ministrul Finanţelor au o strategie şi lucrează la a tempera sau preveni pe cât posibil efectele negative pe care situaţia din Grecia le poate avea asupra României.

Banca Naţională a României a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,4265 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anunţat pe 2 mai, la acea dată jucătorii fiind îngrijoraţi de incertitudinile legate de măsurile pe care le va adopta noul executiv după căderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

Potrivit opiniilor analiştilor în domeniu, cursul ar putea depăşi nivelul istoric atins pe piaţa interbancară, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea încheia printr-o intervenţie agresivă din partea BNR, care să le reamintească jucătorilor de forţa pe care o poate avea banca centrală pe piaţa locală.

Citeşte aici cele mai importante declaraţii ale premierului