Ce ţări vor să amplaseze panouri solare pe proprietăţile deţinute de armată

 Miniştrii apărării din UE au aprobat joi (22 martie) planuri de dezvoltare a capacităţii de alimentare în zbor a avioanelor şi a spitalelor de campanie, în scopul reducerii cheltuielilor militare.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 19:08
Ce ţări vor să amplaseze panouri solare pe proprietăţile deţinute de armată

În afară de achiziţionare şi utilizarea în comun a echipamentelor, miniştrii au schiţat şi un nou proiect pilot de a creşte eficienţa energetică şi de a dezvolta sursele de energie regenerabilă.

În mod colectiv, UE cheltuieşte anual aproximativ 200 de miliarde de euro pe înarmare. Însă măsurile de austeritate îi forţează pe miniştri să regândească modul în care pot cheltui mai eficient bugetele, crescându-şi în acelaşi timp capacitatea militară. În ultimul deceniu bugetele pentru apărare din UE au scăzut cu cel puţin 15%.

„Austeritatea este o provocare de care nu ne putem feri, trebuie să ne confruntăm cu ea şi să ieşim învingători. Singurul mod de a face asta este prin cooperare”, a declarat şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, la o conferinţă a EDA ce a avut loc în ianuarie.

Operaţiunea NATO condusă de UE, care s-a desfăşurat în Libia anul trecut, a expus de asemenea deficienţele în materie de echipament şi tehnologie existente la nivelul apărării UE. Marcel Druart, comandant în cadrul NATO, declara săptămâna trecută în faţa Parlamentului European că succesul operaţiunilor din Libia a depins în cea mai mare parte de aportul militar al SUA.

Ţările UE din NATO s-au bazat preponderent pe tehnologia americană pentru a-şi coordona ofensiva. Americanii au monitorizat toate mişcările în spaţiul aerian şi la sol, permiţându-le astfel avioanelor UE să lovescă ţinte stabilite în prealabil.

 

Austria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia şi Luxemburg vor să amplaseze panouri solare pe proprietăţile deţinute de armată


Mai multe îndemnuri de a-şi îmbunătăţi sectorul apărării, pe care SUA le trimiseseră anterior Europei, au fost ignorate, spune EDA.

„Noi trebuie să luăm [noua strategie a SUA] în serios. SUA au interese strategice în alte regiuni, de care trebuie să se ocupe, iar noi trebuie să arătăm că suntem capabili să realizăm de unii singuri operţiuni cum a fost cea din Libia”, declara Arnould în ianuarie.

În afară de achiziţionare şi utilizarea în comun a echipamentelor, miniştrii au schiţat joi şi un nou proiect pilot de a creşte eficienţa energetică şi de a dezvolta sursele de energie regenerabilă. Austria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia şi Luxemburg vor să amplaseze panouri solare pe proprietăţile deţinute de armată, între care pe acoperişurile clădirilor, la bazele aeriene şi pe terenurile neocupate. Infrastructura forţelor armate din UE se întinde pe o suprafaţă de 200 de milioane de metri pătraţi, ceea ce înseamnă mai mult de patru ori decât cea mai mare suprafaţă deţinută de oricare dintre principalii producători de energie regenerabilă din Europa, spune EDA.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...