1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

Ce taxe trebuie să plăteşti ca să ai maşină în România. Cum e la alţii

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a realizat o statistică referitoare la toate taxele care trebuie plătite în ţările membre ale Uniunii Europene pentru deţinerea unei maşini. România ar fi putut sta mai bine.

27 apr, 2014 | ECONOMICA.net

În România şi în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene se plătesc trei tipuri de taxe: la achiziţia maşinii, pentru deţinterea ei, şi pentru utilizarea ei.

La achiziţia maşinii, se plătesc TVA şi taxă de înmatriculare. TVA este, în România, de 24%. Un nivel al TVA mai mare găsim în Ungaria (27%), Danemarca (25%) şi Suedia (25%) şi unul identic in Finlanda (24%). Apoi, în ultima sa formă, este plătită o taxă de poluare, care este de fapt una de înmatriculare, şi care se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, emisiile de noxe şi emisia de CO2. În general, acest sistem de taxare la înmatriculare, bazat pe capacitate şi emisii este cel mai întâlnit, dar sunt şi excepţii: spre exemplu în Malta taxa se plăteşte inclusiv în funcţie de de lungimea vehiculului, în Danemarca în funcţie de preţ, în Slovacia în funcţie de putere, iar în Italia de numărul de scaune. Totuşi, în şapte state ale Uniunii Europene, printre care Bulgaria, Cehia, Germania sau chiar Suedia, nu se plăteşte taxă de înmatriculare.

Citeşte şi:

Aproape un lux. Cât costă să ai maşină în România

În România se plăteşte o taxă de posesie pentru autoturisme, care este impozit local, şi se calculează exclusiv în funcţie de capacitatea cilindrică. Nu există însă o constantă la nivel continental: unii taxează în funcţie de putere, alţii de emisia de C02, alţii de capacitatea cilindrică, alţii de putere sau de o combinaţie între acestea. Totuşi, există şi şase ţări în Europa care nu percep o taxă de deţinere a autoturismului, iar dintre aceastea, cinci sunt ţări foste comuniste: Estonia, Lituania, Cehia, Polonia şi Slovacia.

Toate statele din Europa taxează însă carburanţii, prin acciză. La data de 1 ianuarie 2014, data de referinţă pentru realizarea raportului, România avea una dintre cele mai mici accize de pe continent-383 de euro pentru 1.000 de litri de benzină şi 352 de euro pentru 1.000 de litri de motorină. De la 1 aprile însă, se aplică o acciză suplimentară de 7 cenţi pe litru, adică 70 de euro la 1.000 de litri.

Vedeţi aici raportul ACEA

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO