Ce urmează pentru eMAG după ce a investit 43 de milioane de euro în roboți și tehnologie pentru depozite. ”Am studiat toate soluțiile logistice din piață și sistemul implementat de noi este peste Amazon”

eMAG, cel mai mare retailer online din România, Ungaria și Bulgaria, a anunțat ce planuri are pentru consolidarea businessului din țară și regiune. Retailerul dorește să devină ”un facilitator de infrastructură” de comerț online pentru vânzătorii din Marketplace, iar România să fie un hub central de comerț. De asemenea, mizează pe dezvoltarea logistică din Ungaria care va ajuta la extinderea ulterioară.
Lidia Neagu - lun, 07 nov. 2022, 21:58
Ce urmează pentru eMAG după ce a investit 43 de milioane de euro în roboți și tehnologie pentru depozite. ”Am studiat toate soluțiile logistice din piață și sistemul implementat de noi este peste Amazon”

”Am ajuns la 36.000 de parteneri din Marketplace și numărul este în creștere. Am plecat de la ceea ce am construit noi, infrastructura noastră pentru vânzările făcute de eMAG în mod direct, și, ușor-ușor, am început să ne transformăm într-un facilitator. Noi dăm altora infrastructura noastră și este direcția pe care vom merge mai departe. Este mult mai scalabil și este mult mai simplu să creștem numărul de oferte prin parteneri decât prin vânzare și negociere directă. Acest trend va continua, noi sperăm să ajungem cât de curând la 100.000 de parteneri în Marketplace”, a spus, într-o conferință de presă, Iulian Stanciu, fostul CEO și actual președinte executiv al eMAG.

El a menționat faptul că, în 2010, eMAG avea 5.000 de produse, iar în momentul de față a depășit 12 milioane, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 13 milioane de produse în ofertă. Spre comparație, anul trecut numărul lor a fost de circa 8,4 milioane.

”Într-un hipermarket mare se găsesc 60-70.000 de produse, într-un mall între 300.000 și 500.000, pe Amazon Germania sunt 300 de milioane de produse. Deci în continuare este foarte mult loc de creștere, iar pentru asta avem nevoie de tehnologie, de extindere și dezvoltare internațională, de infrastructură logistică”, a explicat Stanciu.

De asemenea, compania vrea să crească numărul de livrări de a doua zi pentru partenerii din Marketplace. Pentru ca acest lucru să se întâmple, eMAG va începe să ofere infrastructura proprie și către partenerii din Marketplace. Astfel, aceștia vor putea să își țină produsele în unul dintre cele două depozite cu o suprafață totală 250.000 mp, pe care retailerul le-a construit la Joița, în județul Giurgiu. De aici, produsele partenerilor vor fi gestionate în ceea ce privește logistica de către eMAG.

”În momentul de față avem 1.700 de selleri care au produsele aici în depozit și anul următor vrem să ajungem la 10.000. Asta înseamnă că eMAG va prelua de la selleri toată logistica, iar aceștia vor putea să se concentreze mult mai bine asupra afacerii”, a adăugat Iulian Stanciu.

Consolidare pe piaţa internaţională și conectarea cu infrastructura logistică din România

Directorul executiv al companiei explică și faptul că intenționează să unească infrastructura logistică din România cu cea din Bulgaria și Ungaria, celelalte două țări în care retailerul operează și unde a devenit cel mai mare magazin online.

În Ungaria, eMAG are 2 milioane de clienți, 7.800 de selleri și începând cu anul trecut Sameday a instalat 700 de easyboxuri. Mai deține un depozit lângă Budapesta, cu o suprafață de 120.000 mp și este cel mai mare depozit din Ungaria. Acesta a fost dotat cu tehnologia și aparatura folosită la Joița, unde a fost de curând schimbată.

În Bulgaria, compania are un milion de clienți, 5.400 de selleri și 61 de easybox instalate începând cu luna octombrie, cu planul de a crește numărul lor la 500.

”În ambele țări probabil suntem și cea mai mare companie românească, pe lângă cel mai mare retailer online. Deci ne construim infrastructura pentru comerț și în aceste două țări. Și începem să le legăm între ele. În România un hub central de comerț, iar dezvoltarea logistică din Ungaria ne va ajuta pentru dezvoltarea ulterioară. Acest lucru înseamnă că orice comerciant din orice țară, dar majoritatea sunt din România, vor putea traversa granițele mult mai ușor prin infrastructura pe care o construim adică depozit, curierat și toate lucrurile care țin de Customer Service, retururi și tot ce e nevoie pentru client”, explică Iulian Stanciu această schimbare de direcție.

Depozitul de la Budapesta este în prezent dotat cu echipamentele care au funcționat în anii trecuți în depozitul din România, însă și acesta va trece printr-un amplu proces de retehnologizare și automatizare odată ce volumele de vânzări vor crește. Planul mai amplu este ca depozitul din Ungaria să devină un hub pentru țările din jurul ei.

”În depozitul din Ungaria avem instalațiile de automatizare pe care le aveam aici în anii trecuți, le-am mutat acolo și pe măsură ce volumele vor crește, vom implementa aceleași sisteme, dar estimez undeva peste vreo cinci ani. Întâi trebuie să ajungem la volume, iar din Ungaria oricum mai deservim și alte țări. De acolo mai vindem și în țările din jur și depozitul acela va fi un hub pentru țările din jur. La fel și cu serviciile pentru selleri, tot ce facem în România replicăm și în Ungaria, doar că având în vedere volumele ceva mai mici față de cel din România este un declaj de circa cinci ani”.

43 de milioane de euro în roboți și tehnologie

Tehnologia din spatele întregului ecosistem eMAG este dezvoltată în România, departamentul de IT al companiei având 1.000 de angajați.

”Sunt vizibile unele lucruri, respectiv site-ul, aplicația, dar în spate este un iceberg scufundat. Sunt 200 de aplicații interconectate între ele, de la Workhouse Management la livrare, care asigură toată infrastructura pentru ce comandă clienții. Avem 1.000 de angajați în departamentul de IT și am investit 447 de milioane de lei în ultimii doi ani, inclusiv bugetul pentru anul viitor, ca parte a planului de investiții anunțat la începutul lui 2021”.

Totalul investițiilor în toate centrele pe care eMAG le-a făcut sunt de peste 250 de milioane de euro, din care 43 de milioane de euro doar în echipamentele hardware și software, inclusiv un braț robotic și 430 de roboți de tip shuttle care aduc marfa de pe rafturi la cutiile aflate pe banda transportoare.

Totodată, într-unul dintre depozitele de la Joița a fost inaugurată o instalație automatizată. Este vorba despre un conveior lung de 6,5 kilometri.

Potrivit companiei, roboții ajută cei 1.500 de angajați de la Joița să fie mai productivi. Capacitatea de procesare a crescut de patru ori, iar cei 10 km de bandă transportoare i-a ajutat pe oameni să meargă mai puțin.

”Avem în instalația nouă 28 de stații de picking și 430 de roboți de tip shuttle care aduc marfa la om. Un robot are o capacitate de prelucrare de 500 de unități pe oră. Manual, oamenii în platforma vechea puteau face 100 de unități pe oră, deci crește foarte mult productivitatea. De asemenea, oamenii cresc pe un nivel mai înalt de calificare. În mare parte, sunt aceeași oameni care în trecut făceau operațiunile basic din depozit, deci se plimbau cu liza sau se duceau la raft. În momentul de față, oamenii supraveghează roboții și fac o muncă cu o valoare adăugată mai mare, bazată pe tehnologie”, a punctat Stanciu.

 

Mai mult, numărul de angajați la noi nu a scăzut și nici nu va scădea, dă asigurări Stanciu. Din contră, noile automatizări au facilitat apariția unor locuri de muncă noi în cadrul eMAG, cum ar fi: tehnician automatizare hardware și software și analist al controlului calității.

”Oamenii sunt acolo și se folosesc de roboți, deci nu roboții vor dicta ce fac oamenii, ci oamenii vor controla toate mașinăriile pentru a crește foarte mult calitatea, iar angajații sunt astfel de patru ori mai productivi”, spune oficialul companiei.

Investiția de la Joița este, potrivit directorului executiv, mult mai performantă decât sistemul cel pe care îl are Amazon în Europa.

”Am studiat toate soluțiile logistice din piață și sistemul implementat de noi este peste cel pe care îl are Amazon. Ce facem mai departe? Ne uităm la alte soluții”.

Investiția de la Joița va duce și la dublarea capacității de livrare rapidă adică în aceeași zi în București, inclusiv în weekend, și a doua zi în țară. Capacitatea tehnică de la Joița este de 500.000 de unități pe zi, însă retailerul procesează în prezent 100.000 de unități procesate într-o zi, iar de Black Friday – 300.000.

Stanciu a mai spus că datorită investiției în tehnologie, retailerul nu va crește prețul de livrare pentru că ”toată productivitatea pe care o câștigăm o investim în creșterea competitivității sau păstrarea unui serviciu la un preț foarte bun”.

Grupul eMAG a ajuns la afaceri de aproape 10 miliarde de lei în 2021, mai mari cu 11%. În România, afacerile retailerului au fost de 5,7 miliarde de lei, în creştere cu 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...