1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

EXCLUSIV Oltchim 2: Ce va conţine noua firmă pe care statul o scoate la vânzare

În cel mai scurt timp, administratorul judicar al Oltchim, împreună cu statul, vor constitui Oltchim 2, companie care va reuni activele viabile ale combinatului vâlcean aflat în insolvenţă. Administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, a menţionat pentru ECONOMICA.NET câteva dintre activele noii firme.

05 iun, 2013 | | ECONOMICA.net

Administratorii judiciari ai companiei de stat în insolvenţă Oltchim Râmnicu Vâlcea construiesc proiectul Oltchim 2, o companie care să reunească activele viabile ale Oltchim, în vederea privatizării ei. Acest proiect a fost anunţat, încă de acum două luni, de Gheorghe Piperea, patronul Rominsolv, şi este agreat de stat, proprietarul combinatului prin Ministerul Economiei.

Potrivit explicaţiilor date de Piperea pentru ECONOMICA.NET, printre activele care ar urma să compună Oltchim 2  se numără instalaţia de electroliză cu membrană, funcţională şi acum, instalaţia de electroliză cu mercur, care va porni în perioada imediat următoare, facilitatea pentru PVC, acum în conservare, platforma petrochimică Bradu, brandul, mărcile şi toate brevetele de invenţii.

„În plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de muncă ale salariaţilor Oltchim care lucrează pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de muncă de la Mentchim, o companie care va intra cât dfe curând în faliment”, a spus Piperea. Administratorul judiciar nu a vrut să dezvăluie câţi angajaţi vor trece pe Oltchim 2 şi nici ce se va întâmpla cu cei ce nu se vor regăsi în schema de personal a noii companii înfiinţate.

Mentchim este una din companiile derivate din Oltchim care asigură servicii de mentenanţă pentru combinat. Oltchim este acţionarul majoritar al Mentchim.

Oltchim 2 va avea o personalitate juridică distinctă de Oltchim şi va urma să fie privatizată. Activele neviabile rămân la Oltchim, companie care, cel mai probabil, va fi vândută pe bucăţi pentru a se recupera, în parte sume datorate către creditori- peste 700 de milioane de euro

"Din structura actuală a Oltchim SA se desprinde o structură funcţională din punct de vedere tehnic şi productiv care va reprezenta Oltchim SPV, societate cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA. Oltchim SPV va fi o societate având ca acţionar unic Oltchim SPV – societate în insolvenţă, cu aport integral constituit de aceasta din urmă, sub formă de aport în natură şi numerar. În schimbul activelor transferate la Oltchim SPV, Oltchim SA - societate în insolvenţă, va primi totalitatea părţilor sociale emise de Oltchim SPV", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
La negocieri vor putea participa persoanele juridice interesate care întrunesc cel puţin următoarele condiţii:

- activează în industria chimică sau petrochimică sau, după caz, sunt ori reprezintă fonduri de investiţii sau instituţii financiare cu experienţă managerială şi/sau investiţională în industria chimică sau petrochimică;
- prezintă cel puuţin două scrisori de bonitate bancară emise de bănci de primn rang şi scrisori de recomandare semnate de parteneri cu experienţă şi bonitate similară de pe piaţa de profil;
- depun scrisoare de intenţie pentru participarea la negocieri.

Privatizare eșuată

Anul trecut, pe data de 21 septembrie, a fost organizată licitația cu oferte în plic pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim, precum și a creanțelor deținute de stat prin AVAS și compania Electrica, la combinat. Câștigător al licitației a fost desemnat patronul tv Dan Diaconescu, care i-a avut drept contracandidați omul de afaceri Ștefan Vuza și acționarul minoritar al Oltchim , firma poloneză PCC.

Ulterior, realizatorul TV nu a semnat însă contractul pentru achiziția Oltchim, așa încât licitația a fost anulată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO