CE va decide asupra reluării plăţilor pentru POSDRU după un audit ce va avea loc în 2-6 aprilie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că o misiune de audit a CE privind POSDRU va avea loc în perioada 2-6 aprilie, urmând ca, în funcţie de rezultatele acesteia, să fie reluate plăţile.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 17:35
CE va decide asupra reluării plăţilor pentru POSDRU după un audit ce va avea loc în 2-6 aprilie

„Nu s-a luat nicio decizie. Aşteptăm o misiune de audit a CE la Bucureşti în perioada 2-6 aprilie, urmând ca apoi să se ia decizia”, a explicat Orban.

El a menţionat că decizia de întrerupere luată de CE în privinţa plăţilor POSDRU nu va fi eliminată până la sfârşitul lunii martie, aşa cum sperase, deoarece există la nivelul CE dorinţa de a aştepta rezultatele auditului pe care însuşi Executivul european îl va desfăşura la Bucureşti.

„Am sperat că situaţia va fi finalizată în cursul acestei luni, dar la Comisia Europeană a existat ideea că, dacă oricum are loc acest audit al Comisiei Europene, se aşteaptă rezultatele auditului şi abia apoi se ia o decizie”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului Afacerilor Europene, misiunea de audit a CE vizează doar POSDRU şi era planificată înainte de a fi dispusă întreruperea plăţilor.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat atunci că bugetul dispune de fonduri pentru ca finanţarea să fie asigurată în continuare.

Întrebat de jurnalişti în ce măsura va fi afectată economia de această întrerupere, Suciu a arătat că, dacă întreruperea este aplicată doar până la sfârşitul lunii martie, „efectul este absolut zero”.

„Dacă perioada va fi atât de scurtă, de vreo trei săptămâni, nu este absolut nicio problemă din nicio perspectivă, nici pentru cei care derulează, cu atât mai puţin pentru economie. Ponderea lor oricum în acest moment nu este spectaculoasă, din păcate, măcar dacă am fi avut mai multe fonduri, să avem ce întrerupe cu adevărat”, a spus Suciu.

DG EMPL a menţionat, la momentul luării deciziei de întrerupere că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

Ministrul Leonard Orban declara la acel moment că speră ca situaţia să se deblocheze în cursul lunii martie.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...