CE va decide asupra reluării plăţilor pentru POSDRU după un audit ce va avea loc în 2-6 aprilie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că o misiune de audit a CE privind POSDRU va avea loc în perioada 2-6 aprilie, urmând ca, în funcţie de rezultatele acesteia, să fie reluate plăţile.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 17:35
CE va decide asupra reluării plăţilor pentru POSDRU după un audit ce va avea loc în 2-6 aprilie

„Nu s-a luat nicio decizie. Aşteptăm o misiune de audit a CE la Bucureşti în perioada 2-6 aprilie, urmând ca apoi să se ia decizia”, a explicat Orban.

El a menţionat că decizia de întrerupere luată de CE în privinţa plăţilor POSDRU nu va fi eliminată până la sfârşitul lunii martie, aşa cum sperase, deoarece există la nivelul CE dorinţa de a aştepta rezultatele auditului pe care însuşi Executivul european îl va desfăşura la Bucureşti.

„Am sperat că situaţia va fi finalizată în cursul acestei luni, dar la Comisia Europeană a existat ideea că, dacă oricum are loc acest audit al Comisiei Europene, se aşteaptă rezultatele auditului şi abia apoi se ia o decizie”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului Afacerilor Europene, misiunea de audit a CE vizează doar POSDRU şi era planificată înainte de a fi dispusă întreruperea plăţilor.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat atunci că bugetul dispune de fonduri pentru ca finanţarea să fie asigurată în continuare.

Întrebat de jurnalişti în ce măsura va fi afectată economia de această întrerupere, Suciu a arătat că, dacă întreruperea este aplicată doar până la sfârşitul lunii martie, „efectul este absolut zero”.

„Dacă perioada va fi atât de scurtă, de vreo trei săptămâni, nu este absolut nicio problemă din nicio perspectivă, nici pentru cei care derulează, cu atât mai puţin pentru economie. Ponderea lor oricum în acest moment nu este spectaculoasă, din păcate, măcar dacă am fi avut mai multe fonduri, să avem ce întrerupe cu adevărat”, a spus Suciu.

DG EMPL a menţionat, la momentul luării deciziei de întrerupere că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

Ministrul Leonard Orban declara la acel moment că speră ca situaţia să se deblocheze în cursul lunii martie.

Te-ar mai putea interesa și
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Românii au primit în perioada 2019 – 2024 despăgubiri de 5 milioane de euro pentru călătoriile anulate
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează Administrația......
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – Sinteză
E oficial. Președintele Nicușor Dan a promulgat primele măsuri de austeritate. Care sunt și de când se aplică – ...
Președintele României, Nicușor Dan, a semnat vineri, 25 iulie 2025, decretul pentru promulgarea pachetului legislativ ...
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Mesajul patronilor din turism pentru Guvernul Bolojan. Ce anunţă cei de la ANAT despre voucherele de vacanţă
Operatorii din turism nu cer gratuităţi şi privilegii, ci un cadru predictibil, sprijin echilibrat şi o voce guvernamentală ...
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu partenerii sociali
Dreptul la „deconectare” şi telemunca echitabilă. Comisia Europeană începe a doua etapă a discuţiilor cu ...
Comisia Europeană ia următoarele măsuri în vederea introducerii dreptului lucrătorilor de a se deconecta şi a telemuncii ...