CE va examina măsurile fiscale aplicabile lucrătorilor transfrontalieri

Comisia Europeană va efectua o evaluare cuprinzătoare a impozitelor naţionale directe pentru a stabili dacă acestea creează dezavantaje pentru cetăţenii care locuiesc într-un stat membru şi lucrează în altul.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 13:34
CE va examina măsurile fiscale aplicabile lucrătorilor transfrontalieri

Potrivit estimărilor, în Uniunea Europeană există peste 1,2 milioane de lucrători transfrontalieri. Salariile brute plătite lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri în 2010 au totalizat 46,9 miliarde euro. Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată drept unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa, scrie Agerpres.

Totuşi, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţeni să îşi caute un loc de muncă într-un alt stat membru.

În cazul în care se constată discriminări sau încălcări ale libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare. Dacă problemele nu se vor remedia, Comisia va iniţia împotriva statelor membre în cauză proceduri pentru încălcarea legislaţiei comunitare.

Deoarece dificultăţile fiscale rămân unul dintre obstacolele principale în calea mobilităţii transfrontaliere, Comisia Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a elimina barierele pentru lucrătorii din UE, de exemplu, prin propunerile sale de abordare a dublei impozitări şi, respectiv, de impulsionare a protecţiei pentru lucrătorii detaşaţi.

Referitor la aceasta din urmă, executivul UE va verifica dacă cetăţenii care câştigă o mare parte din venitul lor într-un alt stat membru sunt supuşi unor impozite mai mari decât cetăţenii din statul membru respectiv şi dacă statele membre fac diferenţe între propriii lor cetăţeni şi cetăţenii din alte state membre care lucrează ocazional pe teritoriul lor, în special în ceea ce priveşte dreptul de deducere a cheltuielilor şi aplicarea unor rate de impozitare diferite.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...