CE va examina măsurile fiscale aplicabile lucrătorilor transfrontalieri

Comisia Europeană va efectua o evaluare cuprinzătoare a impozitelor naţionale directe pentru a stabili dacă acestea creează dezavantaje pentru cetăţenii care locuiesc într-un stat membru şi lucrează în altul.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 13:34
CE va examina măsurile fiscale aplicabile lucrătorilor transfrontalieri

Potrivit estimărilor, în Uniunea Europeană există peste 1,2 milioane de lucrători transfrontalieri. Salariile brute plătite lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri în 2010 au totalizat 46,9 miliarde euro. Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată drept unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa, scrie Agerpres.

Totuşi, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţeni să îşi caute un loc de muncă într-un alt stat membru.

În cazul în care se constată discriminări sau încălcări ale libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare. Dacă problemele nu se vor remedia, Comisia va iniţia împotriva statelor membre în cauză proceduri pentru încălcarea legislaţiei comunitare.

Deoarece dificultăţile fiscale rămân unul dintre obstacolele principale în calea mobilităţii transfrontaliere, Comisia Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a elimina barierele pentru lucrătorii din UE, de exemplu, prin propunerile sale de abordare a dublei impozitări şi, respectiv, de impulsionare a protecţiei pentru lucrătorii detaşaţi.

Referitor la aceasta din urmă, executivul UE va verifica dacă cetăţenii care câştigă o mare parte din venitul lor într-un alt stat membru sunt supuşi unor impozite mai mari decât cetăţenii din statul membru respectiv şi dacă statele membre fac diferenţe între propriii lor cetăţeni şi cetăţenii din alte state membre care lucrează ocazional pe teritoriul lor, în special în ceea ce priveşte dreptul de deducere a cheltuielilor şi aplicarea unor rate de impozitare diferite.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...