1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Ce va face FED? Weekend fierbinte pentru pariorii futures pe bursele lumii

Pariurile pe evoluţiile de luni ale burselor lumii continuă efervescenţa pe pieţele contractelor la termen  (futures), după ce ultimele statistici despre economia americană au dezamăgit lumea şi toate bursele au înregistrat căderi vertigionase, vecine cu panica. Deja de sâmbătă dimineaţa, pariorii futures mizează pe continuarea scăderilor, luni, cu proporţii de aproape -3% ale indicilor principalilor indici bursieri ai  lumii. Lumea speră că FEDeral REserve, banca centrală a SUA, va da din nou drumul la „tiparniţa de dolari“.

02 iun, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

În SUA, precizia statisticilor impune o fineţe specială interpretărilor : pentru că salariile au crescut sub „cea mai pesimistă prognoză“ (Bloomberg), investitorii au tras concluzia că economia americană a obosit, iar indicii americani au căzut aseară cu proporţii de variind  între 2,22% (Dow Jones) şi 2,82% (NASDAQ).

Europa, care prinsese debutul dezastruos al pieţei americane, căzuse deja spectaculos, inclusiv la Bucureşti.  Bursa de Valori Bucureşti a coborât vineri la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi nouă luni, cu o medie de circa 4% a tuturor indicilor  săi, pe o lichiditate mare, de peste 23 de milioane de lei (valoarea tranzacțiilor).

Sâmbătă dimineață, la ora 9.00, pe piețele contractelor la termen (futures), care  pariază pe evoluţiile marilor indici bursieri ai lumii după deschiderea burselor, mizau pe scăderea cu 2,6 - 2,9 % a burselor din Frankfurt, respectiv Paris, cele mai legate de eventualul dezastru pe care l-ar provoca desfiinţarea monedei unice europene, aşa cum o cunoaştem în prezent.

Până mai ieri, economia americană rămăsese singura pe a cărei creştere, sau mai degrabă revenire, se putea spera, pentru susţinerea economiei întregii lumi, în condiţiile în care economiile Chinei şi a celorlalte mari ţări emergente începuseră să sufere de supraîncălzire.

Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federeale (Federal Reserve, sau FED, sistemul băncii centrale a SUA) avea deja în plan o reluare a măsurilor de stimulare a economiei, prin injecţii de lichidităţi în bănci, dacă ar urma să fie nevoie.

Analiştii deja spun că ar fi.

Este o cifră îngrozitoare (statistica despre salariile din SUA, care a declanşat prăpădul bursier, n.r.) şi acest lucru ridică, fără îndoială, aşteptările pentru o intervenţie de la Rezerva Federală ", a declarat Stephane Ekolo, strateg sef la European Securities Market din Londra, pentru Bloomberg. "Asta, faptul că trebuie să ne bazăm numai pe băncile centrale pentru a spera la mai bine, demonstrează cât de profund bolnave sunt economiile şi pieţele noastre ", a conchis englezul citat de Bloomberg.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO