Cele mai promiţătoare domenii reprezentate la bursă în 2014

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să atragă atenţia investitorilor, potrivit previziunilor privind evoluţia principalelor sectoare economice în anul care vine, aşa cum sunt ele prezentate în raportul casei de brokeraj Tradeville, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 18 dec. 2013, 22:08
Cele mai promiţătoare domenii reprezentate la bursă în 2014

Economia României dă suficiente şanse de câştig multor domenii reprezentate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

În plus, analiştii Tradeville se aşteaptă ca, în perioada 15 februarie – 15 aprilie „să avem o efervescenţă ridicată a cotatiilor, acesta fiind intervalul de timp în care se vor discuta şi stabili dividendele anuale care urmează să fie platite în 2014, din profitul pe 2013.

În unele cazuri s-ar putea ca febra dividendelor să înceapă mai devreme.

Mediul

„Premisele macroeconomice sunt favorabile pentru România. Producţia industriala îşi consolidează tendinţa ascendentă a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial”, scriu analiştii Tradeville în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Totodată, costul creditului ar trebui să scadă, căci, „încurajată de nivelul scăzut al inflaţiei, Banca Naţională semnalizează că va continua ciclul de relaxare monetară început în 2013″.

În plus, există şi alte semnale pozitive: randamentele titlurilor de stat rămân în apropierea unor minime istorice, iar cursul de schimb este stabil, în ciuda unor sesiuni febrile accidentale.

Vedetele energetice

Energia este cel mai bine reprezentat sector economic la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), atât prin OMV Petrom (SNP) cât şi prin recent listatele Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG).

Creşterea economică „ar trebui să inducă măcar o stabilizare a consumului de gaze naturale şi de energie, aflat pe trend descendent în ultimii ani”, se spune în raportul casei de brokeraj Tradeville, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

SNP şi SNG acoperă aproape întreaga producţie de gaze naturale a ţării, iar acestea sunt acţiuni  cotate la bursă. Companiile producatoare de gaze naturale vor beneficia de liberalizarea accelerată pe segmentul consumatorilor industriali, „cu efect pozitiv asupra veniturilor”, apreciază Tradeville.

Pe de altă parte, sectorul energetic „se va menţine în atenţia investitorilor multumită marilor listări companiilor de stat programate pentru anul viitor (Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Complexul Energetic Oltenia)”.

Există, totuşi, îndoieli pricinuite de noua taxa pe construcţii speciale, care va intra în vigoare anul viitor şi „va lovi profitabilitatea companiilor”.

Şi renegocierea redevenţelor cu statul roman „va induce episoade de volatilitate, iar eventualele lichidări ale participatiilor Fondului Proprietatea în aceste companii pot genera corecţii pe termen scurt” ale cotaţiilor companiilor.

În subsectorul serviciilor şi utilajelor petroliere şi de sondă reprezentative sunt Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), Rompetrol Well Service (PTR), Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI).

Majoritatea companiilor din domeniu „au primit în 2013 o dublă lovitură, prin scăderea veniturilor, cuplată cu creşterea cheltuielilor operaţionale”.

„Descoperirile din Marea Neagră şi resursele de gaze neconvenţionale de uscat oferă perspective foarte bune pe termen lung pentru companiile care vor reuşi să câştige contracte, iar excepţiile care au reuşit să iasă la export arată că succesul este răsplătit prin creşteri notabile ale cotaţiilor”.

Totuşi, „lichiditatea modestă a titlurilor furnizorilor de servicii petroliere implică un grad de risc ridicat, chiar si pentru speculator, în condiţiile în care companiile au nevoie de restructurare”

Utilităţile

Două companii de la BVB adminsitrează monopolurile transportului pe magistralele naţionale a gazelor naturale şi electricităţii. Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) sunt incluse în domeniul utilităţilor, pentru că specificul activităţii lor ţine mai curând de distribuţie

Creşterea tarifelor de către Agentia Naţională de Reglementare în Energie are un „efect de bază pozitiv”, care însă, „se va disipa şi nu ne aşteptăm la noi majorări ale acestor tarife”, scriu analiştii de la Tradeville, în raportul lor.

Pe de altă parte, „graţie ultimei runde de majorări, companiile se bucură de poziţii financiare mai solide şi de o capacitate îmbunătăţită de a genera fluxuri de numerar pentru acţionari”.

Mai trebuie ţinut seama de faptul că măcar unul dintre cele două monopoluri (TEL, pentru staţiile de transformare sau piloni pentru transportul energiei electrice), va fi afectat de taxa pe construcţii speciale, care se va ridica la 1,5% din valoarea acestora, începând cu anul viitor.

Financiarele

Trei bănci sunt listate la BVB: BRD, a doua cea mai mare din  sistem, Banca Transilvania (TLV) şi mai mica Bancă Comercială Carpatica (BCC).

Analiştii de la Tradeville speră „într-o redresare a băncilor listate la BVB, care se confruntă cu niveluri încă în creştere ale creditelor neperformante şi cu valori ridicate ale costului net al riscului de credit, într-un mediu în care cererea de credite nu s-a revigorat”.

Reducerea dobânzilor declanşată de BNR „pune presiune asupra principalei categorii de venituri ale băncilor româneşti”.

Cât priveşte fondurile de investiţii listate la BVB (SIF-uri, FP), analiza Tradeville ia în calcul creşterea presiunii pentru distribuţia de dividende mari, venită din partea acţionarilor.

De asemenea, aşa cum s-a văzut la Fondul Proprietatea (FP), acţionarii vor reducerea discountului dintre cotaţiile bursiere actuale şi valoarea unitară a activului net (valoarea portofoliului).

Totodată, FP îşi cheamă din acţionarii să aprobe reducerea capitalului social, ceea ce înseamnă distribuirea unor sume cât mai consistente către investitori.

Sănătatea

Sectorul farmaceutic din România este reprezentat la BVB de marii producători Antibiotice Iaşi (ATB) şi Biofarm Bucureşti (BIO), dar şi de distribuitori precum Farmaceutica Remedia (RMAH).

Sectorul „tinde să se alinieze nivelului de dezvoltare a sectorului similar european, aproape toate companiile listate la BVB prezentând strategii de dezvoltare pe termen mediu”.

Companiile de cercetare de piaţă specializate in industria farmaceutică „au publicat date statistice relativ optimiste. Cu toate acestea, sectorul continuă să se confrunte cu probleme precum taxa de clawback platită de producători şi cu restanţe la încasări de peste 300 de zile la încasarea creanţelor pe care producătorii sunt obligaţi să le suporte”.

Construcţiile, turismul

La BVB, turismul „continuă să sufere de pe urma lipsei unei strategii naţionale coerente pentru turism şi a lipsei de investiţii, ceea ce face aproape imposibil pentru companii să-şi atingă potenţialulŢ, spune raportul Tradeville.

Prin urmare, analiştii se aşteaptă ca acţiunile respective „să evolueze mai slab decât piaţa”.

Celle mai sonore nume sunt Tursim Felix (TUFE) şi Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagră (EFO).

Perspectivele subsectorului de construcţii sunt legate de cererea din infrastructură şi de evoluţia pieţei imobiliare.

În România, preţurile pe piaţa imobiliară au continuat să scadă în 2013 (-8% în primele 11 luni), iar investiţiile în infrastructură rămân modeste din cauza slabei absorbţii a fondurilor europene, potrivit raportului Tradeville.

Acţiunile din acest sector au un grad foarte scăzut de lichiditate.

Bunurile industriale

Chiar dacă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „nu avem un emitent cu renume care să fie tranzacţionat cu o lichiditate adecvată, de cele mai multe ori, investitiile în companii care au fost într-o situaţie dificilă, dar care încep să arate semne de revenire sunt foarte profitabile, investitorii fiind recompensaţi pentru viziunea avută”.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...