CE va notifica joi Guvernul privind presuspendarea programelor Transporturi şi Competitivitate

Comisia Europeană va notifica Guvernul, joi, privind intrarea în procedura de presuspendare a programelor operaţionale pentru Tranporturi şi Competitivitate Economică, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene convergente.
Economica.net - mar, 23 oct. 2012, 14:58
CE va notifica joi Guvernul privind presuspendarea programelor Transporturi şi Competitivitate

Notificarea va veni sub forma unor scrisori adresate de comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în care se va face referire la toate cele patru programe operaţionale- transporturi, competivitatea, regional şi mediu pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile la 1 iulie, în vederea efectuării auditurilor.

Scrisorile vor fi trimise Guvernului, prin intermediul Reprezentanţei României pe lângă UE de la Bruxelles, iar după confirmarea primirii acestora va urma şi anunţul public din partea Comisiei Europene.

Potrivit surselor menţionate, două programe, Transporturi şi Competitivitate Economică, vor intra în procedura de presuspendare, ceea ce înseamnă că blocarea plăţilor va continua pentru încă două luni, putând fi reluate numai după ce partea română va remedia deficienţele constatate de Comisia Europeană, în urma auditurilor efectuate de Autoritatea Română de Audit şi misiunile de experţi de la Bruxelles.

Totodată, procedura de presuspendare ar putea fi decisă şi pentru încă unul dintre celelalte două programe – regional sau mediu, numai pentru unul dintre cele două existând certitudinea că vor fi reluate plăţile.

Programul pentru Transporturi beneficiază pentru exerciţiul financiar 2007-2013 de o alocare de 5,7 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursaţi efectiv de către Comisia Europeană numai 295 milioane euro (rată de absorbţie reală 6,46%). Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reuşită absorbţia reală a numai 173 milioane euro (6,77%).

De asemenea, pentru POSDRU a fost anunţată de către Comisia Europeană intrarea în faza de presuspendare încă din august, însă ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, previziona că plăţile ar putea fi reluate abia în decembrie.

CE analizează situaţia Programelor Operaţionale Sectoriale (POS) derulate de România şi are în vedere o decizie de presuspendare, luând în calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare, a informat săptămâna trecută MEDIAFAX, citând surse oficiale.

Potrivit sursei citate, avertismentul privind presuspendarea plăţilor CE a fost transmis autorităţilor române în septembrie de către Angela Martinez-Sarasola, sefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

Orban a declarat în urmă cu o săptămână că partea română se aşteaptă să fie reluate în perioada următoare de către Comisia Europeană rambursările pentru „cel puţin unul” dintre cele patru programe cu plăţile întrerupte.

„Deocamdată, nu vreau să anticipez în niciun fel deciziile CE, dar ne aşteptăm cel puţin pentru un program plăţile să fie reluate”, a declarat Orban.

El a arătat că în aceste condiţii nu poate face niciun fel de estimare referitoare la cât se va ridica în 2012 rata de absorbţie reală, adică rambursările efectuate de către Comisia Europeană.

„În ceea ce priveşte transferurile de la bugetul UE către bugetul naţional, sigur, aici nu pot să fac niciun fel de estimare, totul depinde de deciziile Comisiei Europene, de deblocarea anumitor programe şi de câţi bani mai rămân la bugetul UE într-un anumit moment”, a spus Orban.

El a arătat că ţinta de 20% asumată pentru 2012 privind rata de absorbţie ar mai putea fi atinsă doar în ceea ce priveşte transmiterea cererilor de rambursare către Comisie, nu şi la nivelul plăţilor de la Bruxelles către Bucureşti.

Creşterea ratei de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune fost, în luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbţie reală pentru fondurile structurale şi de coeziune disponibile prin cele şapte programe operaţionale a crescut la 9,70% faţă de 9,69% la 30 august, în această lună nivelul plăţilor directe de la Comisia Europeană crescând doar cu 1,19 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Baciu: Vârful acestui val 4 poate să vină spre sfârşitul lunii septembrie
Baciu: Vârful acestui val 4 poate să vină spre sfârşitul lunii septembrie
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că trendul situaţiei epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu, "de unde şi posibilitatea de a avea, pe......
Guvernul ceh şi CEZ vor o fabrică de baterii pentru vehicule electrice, evaluată la 2,40 miliarde dolari
Guvernul ceh şi CEZ vor o fabrică de baterii pentru vehicule electrice, evaluată la 2,40 miliarde dolari
Guvernul de la Praga şi compania de utilităţi CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, ar putea semna marţi ...
Tesla a câştigat pentru prima dată mai mult de un miliard de dolari într-un trimestru
Tesla a câştigat pentru prima dată mai mult de un miliard de dolari într-un trimestru
Graţie unui număr record de autovehicule livrate în al doilea trimestru al acestui an, constructorul american de automobile ...
Medicii avertizează că pandemia a scăpat de sub control în Turcia
Medicii avertizează că pandemia a scăpat de sub control în Turcia
Colegiul medicilor din Turcia a avertizat luni că pandemia de coronavirus ''a scăpat din nou de sub control'' în această ...