CE va recupera de la 13 ţări, printre care România, 215 mil. euro cheltuieli în cadrul PAC

Comisia Europeană va recupera de la 13 state membre, printre care şi România, 215 milioane de euro, reprezentând cheltuieli necorespunzătoare în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), relevă un comunicat transmis vineri de executivul UE.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 15:21
CE va recupera de la 13 ţări, printre care România, 215 mil. euro cheltuieli în cadrul PAC

În cadrul aşa-numitei proceduri de verificare şi închidere a conturilor, Comisia Europeană a revendicat vineri o sumă totală de 215 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune a UE cheltuite în mod incorect de statele membre

Totuşi, pentru că unele din aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, iar Comisia oferă o rambursare Spaniei în urma unei decizii în instanţă care a invalidat o hotărâre precedentă a Bruxellesului de recuperare a unei plăţi, impactul financiar net va fi de circa 94 de milioane de euro.

Banii se întorc la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.

În conformitate cu ultima decizie, vor fi recuperate fonduri de la 13 ţări: Germania, Irlanda, Grecia, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.

România ar urma să sufere o corecţie financiară de 3,84 milioane euro, propusă pentru nerespectarea termenelor de plată.

Totuşi, valoarea impactului financiar al corecţiei pentru România va fi zero, deoarece acesta ia în considerarea corecţiile anterioare suprapuse şi sumele deja recuperate de Comisia Europeană.

Cele mai semnificative corecţii individuale suferă Portugalia – 89,4 milioane de euro (impact financiar – 88,9 milioane euro), Marea Britanie – 34,5 milioane euro (impact financiar – 32,2 milioane euro), Italia – 28 milioane euro (impact financiar – 27,9 milioane euro) şi Suedia – 20,4 milioane euro.

În urma unei decizii de anul trecut a Curţii Europene de Justiţie împotriva unei măsuri a CE de a recupera fonduri pentru uleiul de măsline, Spaniei îi va fi rambursată suma de 11,7 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...