Ce vinde Oltchim cel mai bine. Vezi şi lista clienţilor

La capacitate normală de 65%, combinatul din Vâlcea vinde de peste 40 de milioane de euro pe lună. Are clienţi pe aproape toate continentele, către care vinde prin intermediari. Fostul director Constantin Roibu a prezentat, înainte de demisie, o listă cu clienţii şi contractele anticipate pentru combinat.
Florin Cojocaru - mie, 19 sept. 2012, 21:06
Ce vinde Oltchim cel mai bine. Vezi şi lista clienţilor

Combinatul Oltchim, care se privatizează vineri, are vânzări  prognozate de circa 42 de milioane de euro lunar la cheltuieli cu materia primă de 22 de milioane de euro dacă lucrează la capacitate şi fără Arpechim, conform unui document redactat de fostul director Constantin Roibu înainte de demisie. Dacă se ia în calcul şi plusul de capacitate generat de petrochimia de la Arpechim cifrele cresc considerabil. Roibu trimisese aceste date către Ministerul Economiei în încercarea de a îndupleca reprezentanţii statului să-i dea garanţii pentru accesarea unui împrumut de 40 de milioane de euro de la bănci cu care fostul director spunea că poate plăti unii creditori şi să-şi asigure capital de lucru.

În adresa către Minister, Roibu prezintă şi majoritatea clienţilor externi şi interni către care îşi vinde Oltchim produsele precum şi care dintre acestea sunt cele mai vândute. O bună parte a încasărilor vine din comercializarea a două produse simple: leşia şi soda. Produşi complecşi precum octanolul, dioctilftalat sau poliolii flexibili sunt ceruţi mai mult în afară.

Poliolii flexibili, diolii şi triolii sunt cele mai vândute categorii de produse ale Oltchim. Din situaţia făcută de Roibu se vede că, din cei 13 milioane de euro care pot veni lunar din polioli, doar 1,4 milioane de euro vin din ţară. Clienţii sunt Aramis Baia Mare, Spumotim Timişoara, Den Braven Bucureşti şi Vitofarm Romania. La export, Oltchim vinde prin case de comerţ doar în Europa.

A doua cea mai vândută categorie de produse este reprezentată de poliolii polimerici pe care se pot încasa lunar 5,3 milioane de euro. La intern nu se vinde nimic iar la export se poate vinde în Turcia, Polonia, Bulgaria, Algeria, Liban, Nigeria sau Emiratele Arabe Unite doar prin intermediari,  firme care, de multe ori, nici nu sunt înregistrate în ţara de destinaţie a produsului.

Principalii clienţi din ţară pentru leşie sunt Alum Tulcea, Comchim Chemical, RAAN Drobeta Turnu Severin, CET Govora, Chemgas Slobozia, Rompetrol Rafinare şi Nitroporos Făgăraş.  În afară, Oltchim vinde leşie doar prin case de comerţ, nu direct clientului final.   Astfel, prin Tricon SUA se livrează în Turcia şi Grecia, prin Eurochem Panama leşia din Vâlcea ajunge în Bosnia iar prin Dafcochim Târgu Mureş se livrează în Ungaria. De pe piaţa internă şi externă Oltchim poate încasa doar din leşie 4,13 milioane de euro lunar.

La sodă, clienţii interni nu sunt precizaţi. În schimb, la export apar alte case de comerţ. AG Chim din Bucureşti pentru Siria, Algeria şi Brazilia, Govcrest Bucureşti pentru Nigeria şi Spania, First Logistic Seychelles pentru Brazilia şi Nigeria sau Chimexim Bucureşti pentru Egipt şi Mali. Soda aduce lunar circa 4  milioane de euro.

Pentru toate celelalte produse vândute de Oltchim(polioli rigizi, N-butanol, diclorpropan, octanol, I- butanol), se păstrează reţeta caselor de comerţ care intermediază vânzarea către clientul final în ciuda faptului că Oltchim deţine propria sa agenţie de comerţ exterior care se numeşte Oltchim Bucureşti. Mulţi dintre intermediari sunt înregistraţia în paradisuri fiscale precum Malta, Panama, Seychelles sau Liechtenstein.

Şi la aprovizionarea cu materii prime găsim aceleaşi case de comerţ. Oltchim cumpără propilenă de la firma Bulrom marfa fiind produsă la LukOil Teleajen, Kalush Ucraina sau Omsk Rusia. Acelaşi produs este adus de Polchem Liechtenstein de la Petchim Turcis şi Socar Azerbaijan. O – xilen – ul este adus de americanii de la Tricon Energy de la Gadiv Israel şi de la Petchim Turcia. Etilenoxid – ul vine de la Clariant Germania prin HSH Romania, de la Nijnekamsk Rusia prin BWC Austria şi de la Sasol Germania prin Baichim Romania.  Lista achiziţiilor făcute prin intermediari continuă, în foarte puţine cazuri furnizorul fiind şi producătorul mărfii. Două exemple în acest sens sunt zahărul luat de la Zahărul Luduş şi de la Agrana România şi trietanolamina luată direct de la BASF Germania.

Oltchim ar trebui să fie privatizată mâine. În cursa pentru combinatul vâlcean se află polonezii de la PCC SE, industriaşul Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...