CE vrea să convingă Malta să revină asupra deciziei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi anti-COVID

Comisia Europeană vrea să convingă Malta să revină asupra deciziei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi împotriva COVID-19, a indicat luni comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, transmite AFP.
AGERPRES - lun, 12 iul. 2021, 12:17
CE vrea să convingă Malta să revină asupra deciziei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi anti-COVID

Malta a devenit vineri prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat că îşi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi, sperând să stopeze creşterea numărului de infectări cu coronavirus.

Luni, într-o intervenţie la radioul public France Inter, Didier Reynders a reamintit că adoptarea paşaportului sanitar de către UE revine tuturor statelor membre, scrie Agerpres.

‘Au existat două decizii: certificatul pe care l-am instituit şi care se impune tuturor statelor membre, ca dovadă a situaţiei fiecărei persoane în raport cu maladia (COVID-19). Şi apoi există o recomandare adoptată de Cei 27, care pleacă de la ideea că paşaportul este suficient lui însuşi, dacă situaţia sanitară nu se deteriorează’, a explicat Reynders.

‘Vom discuta, prin urmare, cu Malta pentru a accepta testele PCR’, a adăugat el.

‘În funcţie de rata de infectare cu varianta Delta (…), este normal să reluăm măsurile, cu test şi carantină, dar nu cu interdicţie de călătorie’, a arătat comisarul european.

Mica insulă mediteraneană cu 500.000 de locuitori se laudă cu cea mai mare rată de vaccinare din UE, 79% din populaţia adultă primind deja două doze.

Dacă la 27 iunie nu a mai înregistrat niciun caz nou, vineri au fost raportate 96, dintre care 90% la persoane nevaccinate.

Decizia Maltei de a nu mai accepta testele PCR a fost considerată ‘contrară regulilor europene’ de către secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

‘Nu am reuşit întotdeauna bine să ne coordonăm în Europa în timpul acestei crize, dar, de această dată, avem un paşaport sanitar (…) care este acelaşi peste tot în Europa’, a afirmat duminică Clément Beaune. ‘Ceea ce a făcut Malta este să nu mai recunoască decât vaccinul. Aceasta trebuie să ne alerteze asupra faptului că, dacă situaţia se degradează, tentaţiile de închidere, uneori chiar contrare regulilor, se înmulţesc’, a subliniat el.

‘Avem un cadru european care este armonizat, care este protector şi este cel care trebuie aplicat’, a explicat secretarul de stat, menţionând totuşi că nu este vorba ‘de a sancţiona Malta’.

‘Ceea ce mă interesează este să protejăm vacanţele francezilor şi europenilor’, a subliniat el.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...