1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Companii

CE vrea să limiteze salariile managerilor din companiile cotate la bursă

Comisia Europeană vrea să limiteze salariile managerilor din toate companiile cotate la bursă în Uniunea Europeană, a declarat comisarul pentru piaţă internă Michel Barnier, într-un interviu apărut duminică în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), relatează AFP şi AP.

11 mar, 2013 | Agerpres

'Pentru toate companiile cotate la bursă în Uniunea Europeană, acţionarii trebuie să decidă nivelul salariilor, inclusiv al 'paraşutelor de aur'', iar remuneraţiile ar trebui să fie mai transparente, a declarat Barnier publicaţiei germane. Pentru o mai bună transparenţă, ar putea exista un raport anual care să le permită investitorilor şi opiniei publice să compare salariile de top din diferite companii.

'Este vorba de a reveni la o economie socială de piaţă', a explicat el. 'Companiile nu trebuie să fie magazine de auto-servire pentru manageri (...) De aceea trebuie să dăm înapoi puterea acţionarilor din societăţi', a adăugat comisarul european pentru piaţă internă.

Comisia Europeană a fost încurajată de un referendum din Elveţia de la începutul lunii martie în urma căruia s-a adoptat o iniţiativă de limitare a câştigurilor 'abuzive' ale managerilor companiilor elveţiene cotate la bursă şi de interzicere a 'paraşutelor de aur', acele indemnizaţii de plecare ale şefilor, care s-au aflat deseori în centrul atenţiei, indiferent că a fost vorba de Elveţia, UE sau SUA.

Bruxellesul intenţionează să prezinte un pachet de măsuri similare până la sfârşitul anului.

Statele europene au amânat totuşi la începutul lunii martie o propunere legislativă care urmăreşte plafonarea bonusurilor bancherilor, în contextul refuzului Marii Britanii de a accepta această iniţiativă în forma actuală.

Michel Barnier s-a arătat însă încrezător în privinţa şanselor unui compromis cu Londra. 'Vom vedea dacă anumite detalii mai trebuie îmbunătăţite în ochii britanicilor', a spus el. În acelaşi timp, 'trebuie să rămânem ataşaţi părţii esenţiale a propunerilor noastre', a insistat oficialul european.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO