LaDoiPaşi, un pas înainte, doi înapoi. Profi este concurentul care le-a furat piaţa, printr-o schimbare radicală de strategie

Retailerul german Metro face un pas înainte şi doi înapoi cu lanţul lor de proximitate "LaDoiPaşi". Au ajuns la o reţea de aproximativ 430 de magazine în contextul în care în urmă cu patru ani, la lansarea conceptului, aveau 670 de revânzători în program şi peste 780 de contracte semnate. Mai mult, pierd teren în faţa Profi, care are cea mai mare acoperire naţională şi a ajuns la 439 de magazine din care 129 în formate mici.
Alina Stanciu - Dum, 04 sept. 2016, 20:54
LaDoiPaşi, un pas înainte, doi înapoi. Profi este concurentul care le-a furat piaţa, printr-o schimbare radicală de strategie

Cea mai mare reţea de magazine de proximitate din România, franciza retailerului german Metro, LaDoiPaşi, este pe cale să îşi piardă poziţia dominantă în favoarea Profi Rom Food, companie operată de polonezii de la Enterprise Investors. Pe măsură ce numărul partenerilor Metro scade, Profi, care a renunţat în 2012 la conceptul de discounter în favoarea celui de proximitate,  se îndreptă vertiginos spre 500 de magazine.  

Potrivit ultimelor informaţii furnizate ECONOMICA.NET de către Metro, reţeaua LaDoiPaşi numără acum aproximativ 430 de unităţi  în toate judeţele ţării, cu aproximativ 270 de unităţi mai puţine decât aveau, spre exemplu, în ianuarie 2014, ultimele date disponibile.

„Deschiderea unor astfel de magazine (în diferite oraşe/ regiuni ale ţării) depinde de mai mulţi factori, printre care, potenţialul zonei, densitatea populaţiei, disponibilitatea spaţiilor care se încadrează şi se pliază pe conceptul nostru etc. Magazinele LaDoiPasi au o evoluţie şi un ritm dinamic”, au explicat oficialii Metro  evoluţia lanţului LaDoiPaşi şi motivul pentru care nu pot oferi informaţii precise cu privire la evoluţia numărului de unităţi, la 31 decembrie a ultimilor patru ani. Astfel, comparaţia făcută de noi are la bază informaţii din luna ianuarie 2014 puse la dispoziţie de retailer în urma unei solicitări exprese.

Spre comparaţie, lanţul Profi numără acum 439 de unităţi în 212 localităţi. Sunt în trei formare: clasic, City şi Loco. Dintre acestea, formatele City- magazine de aproximativ 200 de metri pătraţi din mediul urban-  şi Loco- magazine de 200-800 de metri pătraţi amplasate în mediul rural- se aseamănă mai mult din punct de vedere al mărimii şi ofertei cu LaDoiPaşi, iar numărul lor a ajuns la 84 şi respectiv 45. 

O nouă generaţie de magazine – nevoie de ambasadori

În urmă cu un an, Gilles Roudy, pe atunci directorul general Metro Cash&Carry România, anunţa cu ocazia celui mai important eveniment al companiei – Metro Expo 2015 – despre lansarea unui nou concept de retail dedicat comercianților independenți. Vorbea practic despre un altfel de LaDoiPaşi ce presupunea un altfel de model de business, noi condiţii contractuale pentru parteneri,  dar şi un alt design şi o altă sortimentaţie.    

Managerul declara atunci că sunt în curs de amenajare 10 astfel de magazine şi că planul companiei este de a ajunge la 1500 de magazine în următorii cinci ani.

Acum, oficialii companiei vorbesc despre aceste magazine noi ca despre nişte ambasadori care au rolul de a atrage noi parteneri în familia LaDoiPaşi. O familie care asigură o parte din vânzările magazinelor cash&carry Metro. „Avem încredere în conceptul LaDoiPaşi, dedicat susţinerii comerţului tradiţional. Ne dorim şi facem toate demersurile ca ai noştri clienţi (şi potenţiali clienţi) să adere şi să se înroleze în acest program. Cât priveşte subiectul magazinelor-ambasador, avem deschise astfel de magazine în Bucureşti, Constanţa, Dolj, Iaşi, Braşov, Ialomiţa, Timiş. Rolul lor, aşa cum le spune şi denumirea, este acela de a acţiona ca un ambasador în regiune, pentru celelalte magazine care urmează a se deschide în zona respectivă, aşadar interesul şi implicarea noastră sunt în această direcţie”, au explicat reprezentanţii Metro.

Lanţ de LaDoiPaşi

LaDoiPaşi s-a dezvoltat în ultima vreme mai degrabă în judeţele  Iaşi, Constanţa, Braşov, Prahova şi Dolj, în timp ce în Bucureşti s-a dat la o parte  din faţa grupului Ahold-Delhaize care a dezvoltat tot în franciză reţeaua Shop&Go. Astfel, în cel mai mare oraş al ţării, Metro are 10 unităţi de acestg gen. 

„Programul LaDoiPaşi este reprezentat în toate judeţele ţării, iar pentru noi (compania METRO) şi pentru piaţa de comerţ tradiţional, acest lucru reprezintă un element foarte important, în ceea ce priveşte susţinerea comerţului tradiţional în România. Judetele reprezentative din acest punct de vedere sunt: Iaşi, Constanţa, Braşov, Prahova şi Dolj”, au mai declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Metro.

Potrivit acestora, cele mai multe magazine LaDoiPaşi aparţinând unui singur partener sunt în numar de şase, dar sunt şi antreprenori care au deschis două sau chiar trei puncte de lucru. „Considerăm important faptul ca avem un număr mare de clienţi care, după succesul înregistrat cu primul magazin deschis în franciză LaDoiPasi, au hotărât să mai deschidă unul sau chiar mai multe magazine”, afirmă reprezentanţii retailerului german.

Programul LaDoiPași  a apărut în 2012 cu scopul de a susţine micii comercianţi independenţi din comertul tradiţional. „Conceptul îmbină punctele forte ale comerțului tradițional, printre care se numără şi apropierea de client, cu avantajele comerțului modern – imagine unitară, organizare modernă a magazinului, marketing și promovare, sortiment optimizat de produse, acces la expertiza profesioniștilor METRO Cash & Carry Romania”, explică Metro.

Afacerile Metro Cash&Carry România au atins anul trecut valoarea de 4,49 miliarde de lei (1,01 mld. euro). Compania avea anul trecut o retea de 31 de magazine, in care lucrau 4.576 de angajaţi. 

 
Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...