Cea mai mare companie europeană de medicamente generice – Novartis va lista Sandoz la Zurich

Novartis a anunţat joi scindarea Sandoz şi listarea diviziei de medicamentele biosimilare la Bursa de la Zurich, pentru a crea cea mai mare companie europeană de medicamente generice, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 25 aug. 2022, 14:09
Cea mai mare companie europeană de medicamente generice - Novartis va lista Sandoz la Zurich

„Atât pentru medicamentele inovatoare cât şi pentru afacerea Sandoz, scindarea va permite concentrarea pe realizarea unor strategii independente de creştere”, a anunţat grupul elveţian Novartis, scrie Agerpres.

Un grup Sandoz de sine stătător va avea sediul în Elveţia, va fi listat la Bursa de la Zurich şi va beneficia de un program de certificate de depozit americane (ADR) în Statele Unite, a precizat Novartis.

Tranzacţia ar urma să fie finalizată în semestrul doi din 2022, în funcţie de condiţiile de pe piaţă şi de aprobarea acţionarilor.

„Sandoz va deveni compania europeană numărul unu de medicamente generice cotată la bursă şi un lider global leader în medicamentele biosimilare, cu sediul în Elveţia”, a declarat preşedintele Novartis, Joerg Reinhardt.

Anul trecut, Sandoz a avut vânzări de 9,6 miliarde de dolari, iar luna trecută Novartis a estimat că vânzările în 2022 vor fi aproximativ la acelaşi nivel.

În prezent, Novartis este în proces de restructurare, urmând a renunţa la 8.000 de angajaţi, sau aproximativ 7,4% din forţa sa de muncă la nivel global.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că fondurile de investiţii Blackstone şi Carlyle discută posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face o ofertă de preluare a Sandoz, companie care ar putea fi evaluată la 25 de miliarde de dolari.

În toamna anului trecut, Novartis a anunţat că a demarat o procedură de revizuire strategică a diviziei Sandoz, în cadrul căreia va explora toate opţiunile, de la păstrarea afacerii şi până la vânzare, în contextul creşterii presiunilor în sectorul medicamentelor generice.

Sandoz a suferit în ultimii ani de pe urma eroziunii preţurilor şi intensificării competiţiei iar vânzările sale au stagnat. Însă pandemia de Covid-19 a fost o lovitură pentru Sandoz deoarece măsurile sanitare şi distanţarea socială au redus cererea pentru medicamentele sale împotriva tusei şi răcelii.

Te-ar mai putea interesa și
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească a acordat un credit pentru capital de lucru în valoare de 48 de milioane de lei companiei Abatorul Periș SA, cel mai mare procesator de carne de porc din sud-estul țării,......
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care ...
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...