Cea mai mare hidrocentrală din lume e în China. La ea au muncit şi românii

Economica.net
26 11. 2013
hidrocentrala_china_6_56847400

Cea mai mare hidrocentrală din lume are o capacitate instalată de 22.500 MW şi poate asigura, de exemplu, de două ori şi jumătate întreagul consum de electricitate al României, dacă funcţionează la maximum.

Construcţia barajului şi a hidrocentralei a costat 22,5 miliarde de dolari, China ridicând barajul atât din considerente de mândrie naţională, dar şi pentru a-şi asigura energia electrică de care are din ce în ce mai multă nevoie şi pentru a atenua efectele inundaţiilor frecvente pe care la provoacă Yangtze, cel mai mare fluviu al ţării.

Totuşi, edificiul este destul de constroversat, atât din cauza strămutărilor (1,3 milioane de oameni a trebuit să fie mutaţi), dar şi din cauze care ţin de arheologie sau de protecţia mediului.Şi industria românească a fost implicată în acest proiect. Spre exemplu, paletele pentru unele dintre turbinele gigantice de la Trei Defilee au fost fabricate la IMGB (fosta Uzină de Maşini Grele Bucureşti). Compania românească a onorat această comandă după ce a fost însă cumpărată, cu un dolar, de firma norvegiană Kvaerner.

Oficialii chinezi sunt prezenţi în aceste zile la Bucureşti la reuniunea la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est. Cu această ocazie, s-au anunţat acorduri de investiţii chineze în România de 8 miliarde de euro. Printre acestea, şi centrala hidroelectrică de acumulare prim pompaj Tarniţa Lăpuşteşti.