Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată – ministrul Industriei

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia şi deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, nu urmează să fie naţionalizată, a declarat sămbătă ministrul Industriei, Adolfo Urso, transmite Bloomberg.
AGERPRES - Dum, 04 dec. 2022, 15:42
Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată - ministrul Industriei

Joi, Guvernul de la Roma a luat decizia de a plasa rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, sub administrarea provizorie a statului pentru a evita închiderea acesteia în condiţiile în care rafinăria riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.

Întrebat dacă rafinăria ISAB urmează să fie naţionalizată, ministrul Industriei, Adolfo Urso a declarat sâmbătă pentru cotidianul Corriere della Sera: „cu siguranţă nu”.

Guvernul a preluat administrarea temporară a rafinărei, cu opţiunea de a încredinţa managementul rafinăriei unei companii controlată de stat care operează în acelaşi sector, „pentru a garanta continuitatea producţiei şi deci a aprovizionării cu energie a ţării, şi de asemenea pentru a proteja locurile de muncă”, a subliniat Adolfo Urso.

Între timp, pot continua discuţiile cu privire la vânzarea rafinăriei către alte firme interesate, a adăugat Adolfo Urso.

Una din aceste firme posibil interesate ar fi grupul petrolier italian Eni Spa, „şi asta va conferi garanţia de continuare a producţiei”, le-a mai spus sâmbătă jurnaliştilor Adolfo Urso. Acesta a dezvăluit că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori. Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...