„Cea mai tare aventură a noastră abia acum urmează, la Bursă”, spun fondatorii Bittnet Systems. Plus 3% în ziua a doua UPDATE

Investitorii în Bittnet Systems, recent listată la Bursă, au câştigat deja peste 19% după prima zi de tranzacţii. Fraţii Cristian şi Mihai Logofătu au înfiinţat în 2007 compania Bittnet Systems şi au adus-o în 2015, 15 aprilie, pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), îndeplinindu-şi dorinţa ca firma lor să capete o notorietate pe care numai piaţa de capital o poate aduce unei companii.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 apr. 2015, 06:02

Miercuri a fost prima zi a fraţilor Cristian şi Mihai Logofătu de prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca fondatori ai unei companii listate, Bittnet Systems. Evenimentul fusese deja anunţat şi comentat, dar dincolo de performanţele companiei există povestea unor tineri întreprinzători.  

„Activitatea noastră este o serie neîntreuptă de aventuri, dar cea mai tare, deocamdată, este cea care începe astăzi la Bursă”, declara, miercuri, Cristian Logofătu, unul dintre cei doi fondatori ai singurei companii de IT de la BVB.

În cei opt ani de existenţă a firmei lor, cei doi fraţi antreprenori au trecut prin momente de mare încordare, dar şi de mare bucurie, potrivit mărturiei lui Cristian Logofătu, făcută reporterului ECONOMICA.NET, cu ocazia listării.

În 2009, activitatea firmei era cât pe-aci să fie sufocată.

„Furnizorii noştri tradiţionali ne-au informat că, în ciuda istoricului nostru bun de plăţi, asigurătorii le-au solicitat să ne închidă liniile de credit furnizor, din cauza faptului că suntem o companie mică din România. Trebuia deci să plătim în avans orice comandă”, povesteşte Cristian Logofătu.

Rezolvarea problemei a venit „în mod aproape nesperat, de la Banca Transilvania, care ne-a contactat chiar în acea perioadă, cu o ofertă de linie de credit garantată de FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, n.r.) – produs pe care îl folosim şi astăzi, după ce resursele folosite au crescut de-a lungul timpului.

Altădată, cei doi antreprenori au descoperit „cu uimire”, că pot fi finanţati de un business angel, Răzvan Căpăţînă.

„Surpriza a fost că, deşi ne cunoşteam, Răzvan Căpăţînă nu ştia că noi căutam finanţare, iar noi am aflat din presă că el caută oportunităţi de investiţii”, povesteşte Cristian Logofătu.

Răzvan Căpăţînă spune că va continua să finanţeze companii care vor la Bursă. „Să fim serioşi, investiţiile imobiliare nu mai au potenţialul de altădată, în vreme ce piaţa de capital are viitor în România”, a  mărturisit  Răzvan Căpăţînă în culisele lansării de miercuri la bursă a Bittnet Systems, sub simbolul BNET.

„Într-o companie antreprenorială, cu o creştere aşa susţinută cum am reuşit s-o obţinem în anii trecuţi, fiecare zi este un carusel de emoţii: deschizi proiecte noi, câştigi unele, pierzi altele, porneşti parteneriate, îţi pui speranţe”, conchide Cristian Logofătu în răspunsul dat la întrebările ECONOMICA.NET.

Detalii despre firmă pot fi găsite în articolul Prima companie IT la Bursa Bucureşti, după Flamingo: Bittnet Systems…  şi în memorandumul de prezentare.

Fondatorii Bitnett au fost suficient de emoţionaţi la lansarea de miercuri încât să mulţumească multora pentru acest succes, inclusiv avocatei Ioana Pricup, care le-a „adus lumină” în întregul proces de listare şi nu numai.

„Capitolul „companie publică” (listată la Bursă, n.r.), pe care l-am început astăzi (miercuri, n.r.) este o nouă provocare, de la care avem mari aşteptări. Suntem conştienţi că şi alţii au aşteptări mari de la noi”, a mai spus Cristian Logofătu.

Pe de altă parte, fraţii Logofătu sunt suficient de realişti ca să nu excludă să accepte vreo ofertă de preluare „care nu poate fi refuzată”, chiar cu riscul delistării. „Ne punem însă şi mari speranţe într-o dezvoltare care să  ne aducă pe piaţa reglementată a Bursei”.

„Ideea de a fi la un moment dat o companie publică a făcut dintotdeauna parte din modul în care vedeam noi dezvoltarea companiei. În plus, între finanţările de nivel business angels şi nivelul findurilor de investiţii este un gol pe care noi credem că AeRO vine să îl ocupe“, a spus Mihai Logofătu, directorul general al Bittnet.

 

Bitnett Systems la Bursă

Potrivit paginii Bitnett Systems (BNET) de la BVB, Logofătu Cristian – Ion şi Logofătu Mihai – Alexandru – Constantin au fiecare câte 32,33% din acţiunile BNET, Căpăţînă – Grosanu Răzvan are 20,42%, iar casa de investiţii Carpathia Capital din Poznan (Polonia)  – 10%. 

Investitorii de la Carpathia Capital au câştigat deja peste 19% după prima zi de tranzacţii, faţă de preţul la care au cumpărat pachetul de 10%. BNET a încheiat prima zi de tranzacţii la preţul de 1,753 lei / acţiune. Carpathia  a dat 150.000 de euro pe pachetul său, sau 0,333 euro / acţiune, adică 1,4719 lei la cursul de 4,42 lei / euro.

Fraţii Logofătu sunt milionari cu certificat de piaţă. Compania pe care au fondat-o valorează 7,9 milioane de lei, potrivit capitalizării (valorii de piaţă obţinută cu preţul acţiunii BNET).

Preţul acţiunii BNET  creştea cu 2,86% în după amiaza celei de-a doua zile de tranzacţii.

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis vineri o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...