CEC Bank a plătit dividende de peste 634 de milioane de lei statului român

CEC Bank a plătit, la sfârşitul săptămânii trecute, dividende în valoare de 634,3 milioane lei aferente anilor financiari 2019 şi 2020, acţionarului său Ministerul Finanţelor Publice, respectiv statului român, a anunţat marţi instituţia financiară.
AGERPRES - mar, 11 ian. 2022, 12:13
CEC Bank a plătit dividende de peste 634 de milioane de lei statului român

Banca a distribuit peste 85% din profitul net atribuibil acţionarilor, având una dintre cele mai ridicate cote de repartizare a profitului de pe piaţă, scrie Agerpres.

„Am demonstrat că CEC Bank poate veni cu un plan viabil de creştere şi transformare. Şi ne-am respectat toate angajamentele asumate în cadrul Planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, în condiţii de piaţă. Capacitatea de a genera profituri pentru acţionari este principalul indicator după care se măsoară atractivitatea unui business pe piaţă, iar Ministerul de Finanţe a înţeles să acţioneze precum un investitor privat. Aceste dividende demonstrează că a avut de câştigat”, a declarat Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Distribuirea de dividende face parte din obligaţiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2019. Planul menţionat prevede şi acordarea unui împrumut subordonat, necesar pentru ca CEC Bank să se conformeze cerinţelor europene privind fondurile proprii şi pasivele eligibile (prevăzute în Directiva 2014/59/UE privind Cerinţele Minime privind Fondurile Proprii şi Pasivele Eligibile).

Potrivit sursei citate, majorarea capitalului social al CEC Bank prin aport în numerar al acţionarului este unul dintre puţinele proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene privind majorarea de capital la nivelul unei bănci, de către un acţionar de stat, în condiţii de piaţă, care a trecut testul investitorului privat. „Comisia a apreciat că prin injecţia de capital la CEC Bank, statul ca acţionar va beneficia de un randament al investiţiei în conformitate cu condiţiile pieţei. Sumele au fost şi vor fi folosite în principal pentru consolidarea poziţiei CEC Bank pe piaţa creditelor şi pentru investiţii în modernizarea sistemelor informatice”, se menţionează în comunicat.

În 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar în 2020 – la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranziţie a băncii. Dividendele s-au aplicat profitului rezultat după repartizarea tuturor elementelor reglementate: impozite, rezerve, provizioane etc.

În primele 11 luni din 2021, CEC Bank a înregistrat un profit net de circa 400 de milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele băncii s-au majorat la 45,62 miliarde de lei, faţă de 39,4 miliarde de lei în noiembrie 2021 (+16%). Decizia privind repartizarea profitului aferent anului 2021 urmează a fi luată de către acţionari după aprobarea situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar 2021.

De asemenea, CEC Bank precizează că la sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat acordarea unui împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde de lei, pe o perioadă de 10 ani. Împrumutul a fost contractat în ultima parte a lunii decembrie, cu o rată totală a dobânzii la nivelul pieţei formată dintr-un indice variabil revizuibil trimestrial: ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 3,30%, pe toată durata contractului. Dobânda este variabilă şi se ajustează trimestrial.

Potrivit băncii, majorarea fondurilor proprii prin contractarea împrumutului subordonat, în locul majorării de capital prin încorporarea profitului din anii anteriori asigură conformarea la cerinţele europene privind fondurile proprii aplicabile CEC Bank şi permite acţionarului – Ministerul de Finanţe – să beneficieze de fluxuri de numerar pozitive, din rambursarea creditului şi a dobânzilor aferente şi, în acelaşi timp, să încaseze dividende în continuare.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 45,1 miliarde lei, la sfârşitul lui septembrie 2021. Banca oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...