CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru

CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei după primul semestru al acestui an, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul prevăzut în buget, informează banca printr-un comunicat.
Ion Dobreanu - lun, 26 iul. 2021, 13:51
CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru

CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei după primul semestru al acestui an, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul prevăzut în buget, anunţă banca printr-un comunicat.

CEC Bank şi-a continuat creşterea prin atragerea de noi clienţi şi acordarea de finanţări în principal sectorului privat, activele băncii crescând cu 7,7% de la începutul anului, până la 44,4 miliarde de lei, un nivel record.

„În primul semestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească şi să-şi eficientizeze activitatea. Am făcut paşi importanţi în implementarea modelului de afaceri hibrid, care permite accesarea produselor şi serviciilor băncii atât din sucursale, cât şi 100% online. Astfel, am adus în magazinul online CEC_IN principalele produse şi servicii destinate persoanelor fizice: conturi curente, credite de nevoi personale şi overdraft şi vom lansa în curând şi primele produse online pentru companii. Avem în derulare o serie de proiecte IT, atât în zona software, cât şi în cea de infrastructură, cu o valoare cumulată de circa 100 de milioane de lei: digitalizarea fluxurilor interne şi în relaţia cu clienţii, implementarea unui sistem electronic de gestiune a documentelor, modernizarea infrastructurii IT, modernizarea întregii flote de bancomate şi multifuncţionale de plată. Aceste proiecte IT ne vor permite să fim mai agili, să răspundem mai bine nevoilor clienţilor şi să creştem eficienţa operaţională”, a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

În primul semestru, CEC Bank a acordat finanţări noi de 5,25 miliarde de lei, iar portofoliul de credite din bilanţul băncii a urcat la 24,4 miliarde de lei.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată la nivelul portofoliului de credite pentru locuinţe, de 17,5% în primele şase luni ale anului, în timp ce creditele de consum au înregistrat un avans de 2%.

Pe segmentul companiilor, portofoliul de credite la valoare brută în sold a crescut cu 5,3%. Circa jumătate (53,8%) din creşterea portofoliului în sold provine din creditele acordate în cadrul programelor guvernamentale, inclusiv IMM Invest.

Sursele atrase de la clienţi au însumat la sfârşitul primului semestru 36,74 miliarde de lei, în creştere cu 2,2 miliarde de lei, depozitele de la populaţie având o pondere de peste 70%.

Ca urmare a volumului de surse atrase şi a rulajelor prin conturi curente, depozite şi carduri, în special pe canalele digitale, veniturile nete din comisioane ale CEC Bank au înregistrat o creştere de 13,2% în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Numărul de operaţiuni prin canalele digitale (Internet şi Mobile Banking) a crescut cu peste 50% în ultimul an.

„Într-un context caracterizat de dobânzi reduse pe piaţă (media ROBOR 3M a scăzut la 1,60% în primele şase luni din 2021, faţă de 2,72% în perioada similară din 2020) şi în condiţiile unei creşteri echilibrate a portofoliului (5,9% – majorarea portofoliului de credite acordate clientelei nebancare CEC Bank, respectiv creştere de 6,2% a portofoliului de resurse atrase) şi printr-o politică adecvată de preţuri, CEC Bank a reuşit să menţină la un nivel constant veniturile nete din dobânzi – la 547,1 milioane de lei (versus 554,6 milioane de lei în primul semestru din 2020). Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,38% faţă de 5,52% la sfârşitul lui 2020. Banca a menţinut o abordare prudentă şi a înregistrat cheltuieli nete cu ajustări pentru pierderi aşteptate aferente creditelor în valoare de circa 190 de milioane de lei”, se precizează în comunicat.

La nivelul băncii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amânări la plată, circa 95% au reluat rambursarea şi nu înregistrează restanţe mai mari de 30 de zile. Termenul pentru depunerea cererilor de amânare a ratelor în baza moratoriilor publice a expirat în luna martie.

La sfârşitul semestrului 1 din 2021, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 24,90%, semnificativ peste nivelul cerinţei globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,07%, în creştere faţă de sfârşitul anului trecut (8%).

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 44,4 miliarde lei, la sfârşitul lui iunie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat vineri că Board-ul său l-a ales în funcţia de director general pe Slawomir Krupa, care în prezent conduce divizia de investiţii bancare,......
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184 de milioane de lei
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri ...
Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" ...
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii de energie electrică și energie termică
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii ...
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România ...