CEDO vrea mai puţine dosare şi sporirea rolului instanţelor naţionale

Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, reunite la o conferinţă începută joi în localitatea britanică Brighton, şi-au reafirmat voinţa de a îmbunătăţi funcţionarea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care este depăşită de numărul prea mare de dosare ce îi sunt trimise spre soluţionare, relatează AFP.
Economica.net - vin, 20 apr. 2012, 08:10
CEDO vrea mai puţine dosare şi sporirea rolului instanţelor naţionale

‘Principala problemă căreia Curtea trebuie să-i facă faţă este numărul imens de cazuri pe care trebuie să le rezolve’, a declarat preşedintele CEDO, Nicolas Bratza. Circa 150.000 de dosare sunt în prezent în faza de evaluare preliminară. În medie, Curtea îşi declină competenţa pentru 90% dintre solicitări, iar durata medie a unei proceduri judiciare este de patru ani şi jumătate, afirmă John Darcy, consilierul preşedintelui CEDO.

Proiectul de declaraţie finală a reuniunii, care va fi supus aprobării vineri, delimitează mai strict cazurile în care CEDO poate fi sesizată, propune o suplimentare a resurselor umane şi financiare destinate rezolvării cazurilor şi scurtează termenele în care Curtea poate lansa o procedură judiciară, scrie Agerpres. În acest sens, Consiliul Europei a propus reducerea de la şase la patru luni a termenului în care CEDO poate fi sesizată după decizia definitivă adoptată de justiţia unui stat membru. În proiectul de declaraţie se mai precizează şi necesitatea epuizării tuturor căilor de atac la nivel naţional înainte ca instanţa europeană să poată fi sesizată.

Conferinţa insistă şi asupra necesităţii ca cele 47 de state să aplice deciziile Curţii pentru ca acestea să intre în jurisprudenţa naţională, evitându-se astfel o înşiruire de procese cu speţe asemănătoare şi decizii repetitive. Potrivit lui John Darcy, CEDO trebuie să soluţioneze în prezent 30.000 de cazuri asemănătoare.

‘Pentru a-şi îndeplini rolul, Curtea nu trebuie doar să fie independentă, ci trebuie percepută ca fiind independentă’, a insistat preşedintele CEDO. ‘Este motivul pentru care nu suntem de acord cu ideea că statele pot dicta Curţii cum trebuie să evolueze jurisprudenţa sa’, a adăugat el.

Consiliul Europei s-a angajat din anul 2010 să reformeze CEDO pentru a eficientiza activitatea acesteia, conferinţa de la Brighton fiind a treia care dezbate acest subiect. Premierul britanic, David Cameron, a făcut din reforma CEDO o prioritate, după ce Curtea europeană s-a opus extrădării clericului islamist radical Abu Qatada din Marea Britanie către Iordania, deşi instanţele britanice o aprobaseră.

Declaraţia, care va fi adoptată vineri la Brighton, va fi supusă aprobării Comitetului de Miniştrii, organul decizional al Consiliului Europei, ce se va reuni pe data de 23 mai la Strasbourg, unde se află sediul CEDO.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...