CEFC vrea să intre în rândul marilor jucători de pe piaţa petrolului graţie acordului cu Rosneft

În conformitate cu investiţia de 9,1 miliarde de dolari în grupul petrolier rus Rosneft, firma CEFC China Energy va avea acces la 260.000 de barili de ţiţei rusesc pe zi, ceea ce îi va oferi puterea necesară pentru a contesta poziţia dominantă a traderilor occidentali precum Vitol, informează Reuters.
Economica.net - mar, 17 oct. 2017, 16:43
CEFC vrea să intre în rândul marilor jucători de pe piaţa petrolului graţie acordului cu Rosneft

Luna trecută, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% la Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie care va consolida şi mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.

Un purtător de cuvânt de la CEFC a precizat marţi că, în conformitate cu acordul convenit, Rosneft a acceptat să vândă firmei chineze 11-13 milioane de tone de ţiţei rusesc pe an, începând din 2018. Cantitatea menţionată este echivalentă cu 220.000 -260.000 barili pe zi, sau 5% din producţia Rosneft şi un sfert din importurile lunare de petrol ale Chinei din Rusia.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la CEFC, cooperarea dintre cele două firme se extinde la întregul lanţ de aprovizionare cu petrol şi gaze. ‘În prezent accentul se pune pe resursele upstream de petrol şi gaze, inclusiv explorare şi producţie. Următorul pas va fi aducerea acestor resurse în China şi dezvoltarea, împreună cu Rosneft, a producţiei petrochimice pentru a extinde şi mai mult lanţul de aprovizionare’, a declarat purtătorul de cuvânt.

Pentru a gestiona noile afaceri cu petrol, CEFC a decis să îşi extindă echipa care se ocupă de operaţiunile de trading, inclusiv în Singapore, principalul centru de tranzacţionare a petrolului din Asia. Potrivit surselor citate de Reuters, planul CEFC este să aibă o echipă globală de trading cu peste 100 de angajaţi şi birouri în Singapore, Hong Kong, Londra şi SUA. Compania chineză are deja o bază de operaţiuni europeană la Praga.

Acordul dintre CEFC şi Rosneft a atras atenţia traderilor internaţionali, care sunt de părere că acesta va duce la reducerea cantităţii de petrol rusesc, Russian Eastern Siberia-Pacific Ocean (ESPO), disponibilă pentru terţele părţi.

Purtătorul de cuvânt de la CEFC a precizat că firma va da prioritate vânzărilor de petrol către China, în timp ce o parte din ţiţeiul pe care îl va primi din Rusia va fi vândut rafinăriilor chineze din Europa.

Sursele citate de Reuters susţin că CEFC va vinde aproximativ jumătate din petrolul pe care îl va primi de la Rosneft via contracte la termen cu rafinăriile independente şi diviziile de trading ale marilor companii petrolier chineze, Unipec (divizie a Sinopec) şi Chinaoil (divizie a China National Petroleum Corp), urmând ca restul să fie vândut pe piaţa spot.

Separat, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Revolut lansează, în ediție limitată, cardul Gold placat cu aur de 24 K   
Revolut lansează, în ediție limitată, cardul Gold placat cu aur de 24 K  
Revolut, super-aplicația financiară cu peste 16 milioane de clienți din care peste 1,4 milioane în România, a anunțat ...
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...