Cehia: Coaliţia guvernamentală s-a destrămat

Liderii celor trei partide care formează coaliţia guvernamentală de centru-dreapta din Cehia au convenit duminică seara să pună capăt formei sale actuale, începând de vinerea viitoare, în aşteptarea unui nou acord de coaliţie, relatează AFP.
Economica.net - lun, 23 apr. 2012, 06:48
Cehia: Coaliţia guvernamentală  s-a destrămat

„Preşedinţii Partidului Democratic Civic (ODS), partidului TOP 09 (dreapta) şi partidului de centru Afaceri Publice (VV) le vor propune partidelor lor retragerea acordului de coaliţie începând din 27 aprilie”, a declarat premierul Petr Necas.

Decizia vine în urma divizării VV, cel mai mic partid din coaliţie, în două grupări, ceea ce a privat Cabinetul de o majoritate parlamentară solidă.

De la crearea sa la mijlocul lui 2010, coaliţia dispunea de 118 voturi în Parlament, din totalul de 200 de mandate.

După plecarea din VV a vicepremierului Karolina Peake, care a decis să-şi creeze propria platformă politică, susţinând în acelaşi timp Guvernul, coaliţia caută o majoritate simplă.

Premierul Necas i-a dat termen lui Peake până luni pentru a asigura un sprijin stabil Guvernului, indicând că în caz contrar singura soluţie o reprezintă organizarea de alegeri anticipate în iunie.

„Cu cât este mai mare numărul de parlamentari de la VV care trec la platforma (lui Meake), cu atât sunt mai improbabile alegerile anticipate”, a declarat Necas duminică pentru agenţia CTK.

Guvernul ceh se confruntă în prezent cu un important val de proteste sociale legate de programul său de austeritate.

Sâmbătă, circa 90.000 de persoane au manifestat la Praga împotriva acestui program.

Conform sondajelor recente, opoziţia social-democrată ar putea câştiga alegerile legislative anticipate, în faţa Partidului Comunist, în timp ce formaţiuena ODS a premierului Petr Necas s-ar clasa abia pe locul al treilea.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...