Cehia insistă pe dezvoltarea energiei nucleare pe termen lung

Economica.net
30 05. 2014
nuclear_47056600

‘Construcţia celor două noi unităţi va începe pur şi simplu cinci ani mai târziu’, a declarat Jan Mladek, pentru cotidianul praghez Dnes.

‘Energia nucleară rămâne în continuare cea mai bună soluţie pentru Cehia. Până la finele anului, împreună cu ministrul de Finanţe, Andrej Babis, voi elabora un proiect de dezvoltare a energiei nucleare’, a adăugat Jan Mladek.

În prezent, cele două centrale nucleare existente în Cehia, la Temelin şi Dukovany, generează peste 40% din necesarul de energie electrică.

Potrivit lui Jan Mladek, Cehia va avea nevoie de o nouă centrală nucleară la orizontul anului 2030, din cauza închiderilor programate ale mai multor termocentrale pe cărbune, precum şi a epuizării mai multor zăcăminte de lignit.

Ministrul ceh al Industriei a apreciat că în locul construirii a două noi unităţi la centrala de la Temelin o soluţie mai bună ar fi construcţia unui reactor la Temelin şi a altuia la centrala de la Dukovany.

‘În plus, nu este necesar ca o singură societate să construiască cele două unităţi’, a afirmat Jan Mladek.

La începutul lunii aprilie, grupul CEZ, cel mai mare producător de electricitate din Cehia, a pus joi punct procedurii de licitaţie pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Temelin, motivându-şi decizia prin continuarea scăderii preţurilor la energie pe piaţa europeană.

Într-un comunicat de presă, CEZ a anunţat că i-a informat pe cei doi candidaţi care erau în cursă pentru acest contract, cu o valoare cuprinsă între 8 şi 12 miliarde de euro, respectiv firma americană Westinghouse Electric Co., o divizie a concernului japonez Toshiba Corp., şi compania rusească Rosatom, de decizia sa de a anula procedura de depunere de oferte.

În România, la finele lunii decembrie, firmele Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi şi-au anunţat retragerea din structura acţionariatului Energonuclear, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Proiectul celor două reactoare a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut de Ernst & Young.