Cehilor de la CEZ le-a dat cu minus după montarea contoarelor inteligente în România

Rezultatele analizelor cost-beneficiu după montarea contoarelor inteligente sunt pozitive pentru societăţile Enel Distribuție, E.ON Distribuţie România și FDEE Transilvania Sud și negative pentru CEZ Distribuţie, se arată în raportul ANRE pe anul 2015.
Economica.net - Dum, 03 iul. 2016, 21:44
Cehilor de la CEZ le-a dat cu minus după montarea contoarelor inteligente în România

Operatorii de distribuţie concesionari au transmis la ANRE rezultatele implementării proiectelor pilot la data de 01 noiembrie 2015, însoţite de analizele cost-beneficiu. Singurul operator pentru care rezultatele analizelor au fost negative este CEZ Distribuţie, după cum reiese din raportul reglementatorului pieţei de energie.

Pe de alta parte, în raport se menţionează că „analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distribuţie nu permit efectuarea unei analize comparative a rezultatelor obţinute, fiind realizate pe modele diferite de analiză, care urmăresc strategia de business a operatorului”.

De asemenea, rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot, până la data raportării realizărilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare) și nu oferă premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la roll-out, potrivit ANRE.

A rezultat necesitatea impunerii de către ANRE a unui model detaliat de analiză cost-beneficiu sau efectuarea de către ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie, eventual prin intermediul unui consultant extern imparţial, în scopul evitării acuzaţiilor de netransparenţă sau lipsă de obiectivitate.

Măsurile propuse, cuprinse în raportul menţionat și prezentat Comitetului de reglementare al ANRE sunt următoarele:

– Stabilirea unui termen de 6 luni sau un an pentru perioada de monitorizare a proiectelor pilot realizate în anul 2015, astfel încât cuantificarea beneficiilor și a costurilor să se bazeze pe rezultate concrete, înregistrate de toţi operatorii de distribuţie, inclusiv FDEE Transilvania Nord și Muntenia Nord.

– Modificarea Ordinului nr. 145/2014 cu privire la termenele stabilite pentru aprobarea calendarului naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, precum a şi planului naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă.

– Realizarea, în cursul anului 2016, a monitorizării proiectelor pilot realizate în anul 2015 și implementarea de proiecte-pilot pentru sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice în zone urbane si zone rurale cu reţele neretehnologizate recent, care să ofere informaţii pertinente pentru dimensionarea implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional.

– Contactarea unui consultant extern pentru stabilirea modelului adecvat de analiză-cost beneficiu pentru proiectele privind instalarea de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice realizate/viitoare, precum și pentru stabilirea cerinţelor de interoperabilitate pe care trebuie să le respecte sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice și a analizei propunerilor operatorilor de distribuţie referitoare la tehnologiile de comunicaţii, standardele și protocoalele de comunicaţii folosite.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...