Cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat după 1997

Cei mai călduroşi 13 ani din istoria cunoscută a planetei sunt concentraţi în ultimii 15 ani, după 1997, a indicat marţi Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM), cu ocazia discuţiilor cu privire la schimbările climatice.
Economica.net - mie, 30 nov. 2011, 07:18

Temperatura medie a ultimului deceniu (2002-2011) „este superioară mediei pe termen lung cu 0,46 grade Celsius” şi este cea mai ridicată constatată vreodată, la egalitate cu deceniul 2001-2010, a indicat agenţia ONU specializată în meteorologie, într-un document prezentat la Durban, în Africa de Sud.

După recordul reprezentat de 2010, anul 2011 este în acest stadiu „cel de-al zecelea cel mai călduros an la nivel global” de la începutul măsurătorilor în 1850, dar mai presus de toate, cel mai călduros în relaţie cu episodul „La Nina”, un fenomen ciclic însoţit de obicei de temperaturi mai scăzute, a precizat acesta.

Un alt indicator al încălzirii globale în curs: banchiza arctică a cunoscut cea de-a doua cea mai redusă întindere şi cel mai redus volum observat vreodată.

„Datele noastre sunt de încredere şi demonstrează că în mod cert clima mondială se încălzeşte şi că această încălzire se datorează activităţilor umane”, a subliniat într-un comunicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

OMM a prezentat simultan o versiune provizorie a Declaraţiei sale anuale, aşteptată a fi lansată la începutul lui 2012 atât la sediul din Geneva, cât şi în Durban (Africa de Sud), unde se desfăşoară de luni conferinţa anuală a ONU cu privire la schimbările climatice în cadrul căreia participă 190 de ţări.

În perioada ianuarie-octombrie 2011, termometrul planetei a afişat o „anomalie pozitivă estimată la 0,41 de grade Celsius în raport cu media anuală de 14 grade Celsius pentru perioada 1961-1990”, a precizat OMM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Clasamentul vânzărilor de mașini electrice din Europa are pe prima poziție Tesla Model 3, însă surpriza vine de la ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum se va schimba viața șoferilor români?
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum ...
Mișcări de tatonare, dar și acțiuni efective pe piața RCA din România, după falimentul City Insurance. O companie ...
De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele
De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele
Facturile la energie electrică au crescut și vor mai crește pentru că energia electrică ce este cumpărată de furnizori ...