1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Se naşte un nou "imperiu" în industria alimentară. Patru români au cumpărat cel mai mare teren tranzacţionat anul acesta

Patru tineri antreprenori români din judeţul Argeş pun bazele unui nou "imperiu" alimentar cu afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro. Anul acesta au făcut cea mai mare tranzacţie cu teren din România şi se extinde pe toate palierele, de la producţia de cereale la procesarea finală a cărnii.

03 dec, 2015 | | ECONOMICA.net
(update 03 dec, 2015 10:01) Fabrica de mezeluri Radic Star din Argeş a fost distrusă de un incendiu
Fabrică de mezeluri Radic Star din oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, a fost distrusă de flăcări în noaptea de miercuri spre joi, pompierii şi poliţiştii efectuând cercetări pentru stabilirea cauzelor incendiului.Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, incendiul a izbucnit puţin după miezul nopţii, la faţa locului fiind trimise 11 autospeciale cu apă şi spumă. Flăcările s-au extins pe o suprafaţă de peste 7.000 de metri pătraţi, intervenţia pompierilor durând mai multe ore. Niciunul dintre cei peste 30 de angajaţi aflaţi în fabrică nu a fost rănit, însă mai multe persoane au suferit atacuri de panică şi au primit îngrijiri medicale. Pompierii şi poliţiştii au început o anchetă pentru stabilirea cauzelor incendiului.


Patru oameni de afaceri români, a doua generaţie a unor familii de antreprenori din judeţul Argeş, au cumpărat anul acesta cea mai mare suprafaţă de teren în România, potrivit unei analize ECONOMICA.NET realizată pe baza avizelor finale emise în vederea încheierii contractelor de vânzare cumpărare. Este vorba despre Merlă Radu Constantin (43 de ani), Dicu George Marius (31 de ani), Dicu Elena (42 de ani) şi Mihail Ungurenuş (40 de ani ) ai căror familii deţin Radic Star, unul dintre cei mai importanţi procesatori de carne din judeţul Argeş. Aceştia au cumpărat anul acesta, prin intermediul companiei SC Meat RDS Invest Com, peste 142,4 de hectare de teren în comuna Răţeşti, judeţul Argeş pe care au plătit aproximativ 2,34 milioane de lei (peste 532.000 de euro). Achiziţia, făcută cu bani de la bancă, are drept scop crearea un business integrat care să includă de la cultivarea cerealelor la procesarea cărnii de porc. 

De la furcă la furculiţă

"Încercăm să închidem cercul. Să avem practic, de la furcă la furculiţă, adică furajare, creştere, sacrificare, procesare. Am luat aceste decizii pentru a ne securiza investiţia, pentru că astfel nu ai expunere la risc în piaţă, iar cash-flowul este mai simplu de rezolvat între noi", a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihail Ungurenuş, unul dintre acţionari. Potrivit acestuia, grupul cultivă deja cu orz, porumb, triticale în jur de 200 de hectare de teren în judeţul Argeş, din care în jur de 60 de hectare sunt arendă."Suntem deschişi la noi oferte. Căutăm loturi compacte în aceeaşi zonă", mai spune antreprenorul potrivit căruia grupul este format din trei firme pentru "o mai bună gestionare a business-ului". 

Este vorba despre Radic Star, un business de peste 104,5 milioane de lei în 2014, care include o fabrică modernă de procesare a cărnii, cu o capacitate de aproximativ 30 de tone de materie primă pe zi, în Ştefăneşti, judeţul Argeş. Suinprod Radic SRL, cu activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor), care a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 1,4 milioane de lei şi SC Meat RDS Invest Com, cu activităţi în producţia şi conservarea cărnii - abatorizare - care a încheiat anul trecut o cifră de afaceri de 54,3 milioane de lei. În total peste 160,2 milioane de lei, adică în jur de 36,4 milioane de euro.

Investiţii în ferma de porci

Ungurenuş, care este şi directorul general al Radic Star, susţine că planurile companiei includ, de asemenea, creşterea capacităţii fermei de porci pe care o deţine în judeţ, urmând să acceseze fonduri europene pentru extindere. "Am achiziţionat ferma de porci în ideea de a cumpăra şi utilajele necesare pentru a creşte capacitatea la 12.000 de capete pe an. Investiţia necesară este de aproximativ 2 milioane de euro, pentru care vom accesa fonduri europene. Pentru a putea face asta aveam însă nevoie de teren. Ferma este funcţională şi creştem 4.000 de porci pe serie", mai spune directorul Radic Star. 

Printre antreprenorii locali care au dezvoltat astfel de business-uri integrate în industria cărnii se numără Vasile Lucuţ, proprietarul Unicarm Satu Mare, Radu Timiş - CrisTin, sau Sorin Minea - Angst.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO