Cei mai mari investitori români nu mai vând active pentru dividende. Fondul Proprietatea ar fi excepţia

O singură societate de investiţii financiare, SIF5, a obţinut un profit mai mare de 50 de milioane de lei pe primul semestru al acestui an. Managerii SIF-urilor vor să se elibereze de presiunile exercitate de acţionarii cărora nu le pasă dacă încasează dividende în dauna viabilităţii portofoliilor. Cazul Fondului Proprietatea este special. Ar vinde în continuare, dar preţurile nu mai sunt atât de bune, cel puţin la Acţiunile OMV Petrom (SNP).
Adrian N. Ionescu - mie, 15 iul. 2015, 21:01
Cei mai mari investitori români nu mai vând active pentru dividende. Fondul Proprietatea ar fi excepţia

Profitul SIF Muntenia (SIF4) pe primul semestru din 2015 este de doar 39 de milioane de lei, de aproape nouă ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. SIF Transilvania (SIF3) are un profit mai mare de aproape cinci ori, dar tot mic este, de 44,5 milioane  de lei.

Nici o societate de investiţii financiare, cu excepţia SIF Oltenia (SIF5), nu a înregistrat un profit mai mare de 50 de milioane de lei, fapt care este un indiciu că managementul SIF-urilor nu mai este dispus să forţeze, ca în anii trecuţi, obţinerea de profit prin vânzări de pachete de acţiuni importante pentru portofoliile lor.

SIF Moldova (SIF2) nu a anunţat încă rezultatele pe semestrul 1, dar este puţin probabil ca profitul său să crească cu mult peste nivelul de 17 milioane lei, raportat la sfârşitul lunii mai. Nu a raportat nici vreo mare tranzacţie de vânzare luna trecută.

În anii trecuţi, acţionarii SIF-urilor au exercitat mari presiuni asupra managementului pentru a dimensiona dividende mari, indiferent pe ce cale au fost finanţate acestea. Tonul l-au dat fondurile de investiţii care controlează Fondul Proprietatea, care au impus o strategie de transfer a valorii activelor spre acţionari, inclusiv prin reducerea capitalului social.

Anul trecut pe vremea asta SIF Muntenia a raportat cel mai mare câştig pe semestrul unu, de 211 milioane lei, fiind urmată de SIF Moldova (182 milioane lei) şi de SIF Banat-Crişana (150 milioane lei).

Cazul Fondului Proprietatea (FP) este special, pentru că este administrat în scopul transferului agresiv de valoare dinspre portofoliu spre acţionari, prin vânzări de mari pachete de acţiuni valoroase. Totodată, prin aceste operaţiuni se finanţează răscumpărările de acţiuni proprii, care sunt anulate, astfel încât să se poată reduce capitalul social şi banii să fie distribuiţi acţionarilor.

Astfel că profitul FP la 30 iunie 2015 este într-adevăr excepţional: peste 356 milioane de lei. Şi mai remarcabil este profitul reportat de aproape 1,7 miliarde de lei, în care se află banii care urmează să fie trasferaţi acţionarilor, ca şi alte sume provenite din şi destinate pentru operaţiunile descrise mai sus

Citeşte şi
Doi dintre cei mai mari investitori de la Bursă au rezultate contradictorii pe primul semestru

Te-ar mai putea interesa și
Protest inedit al angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului cu privire la majorările salariale pe care ar urma să le primească
Protest inedit al angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului cu privire la majorările salariale pe care ar urma să ...
Angajaţii din Aparatul de Lucru al Guvernului au continuat să-şi manifeste nemulţumirea faţă de majorările salariale avansate de Executiv, printr-un protest al "umbrelelor triste", dar şi......
Fitch a acordat S.N.G.N. Romgaz S.A. ratingul „BBB-„, cu perspectivă stabilă
Fitch a acordat S.N.G.N. Romgaz S.A. ratingul „BBB-„, cu perspectivă stabilă
Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. anunță acționarii și investitorii că primit din partea agenției ...
Nicolescu, ANAT: Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline, cu toate că preţurile au crescut
Nicolescu, ANAT: Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline, cu toate că preţurile au crescut
Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline în această perioadă, cu toate că preţurile au crescut, deoarece există ...
Rețelele din România au nevoie de investiții de 1,2 miliarde de euro în fiecare an – studiu Eurelectric
Rețelele din România au nevoie de investiții de 1,2 miliarde de euro în fiecare an – studiu Eurelectric
Rețelele de distribuție din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în ...