Cei mai mari investitori români nu mai vând active pentru dividende. Fondul Proprietatea ar fi excepţia

15 07. 2015
bursa_bonzai_clopot_93053000

Profitul SIF Muntenia (SIF4) pe primul semestru din 2015 este de doar 39 de milioane de lei, de aproape nouă ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. SIF Transilvania (SIF3) are un profit mai mare de aproape cinci ori, dar tot mic este, de 44,5 milioane  de lei.

Nici o societate de investiţii financiare, cu excepţia SIF Oltenia (SIF5), nu a înregistrat un profit mai mare de 50 de milioane de lei, fapt care este un indiciu că managementul SIF-urilor nu mai este dispus să forţeze, ca în anii trecuţi, obţinerea de profit prin vânzări de pachete de acţiuni importante pentru portofoliile lor.

SIF Moldova (SIF2) nu a anunţat încă rezultatele pe semestrul 1, dar este puţin probabil ca profitul său să crească cu mult peste nivelul de 17 milioane lei, raportat la sfârşitul lunii mai. Nu a raportat nici vreo mare tranzacţie de vânzare luna trecută.

În anii trecuţi, acţionarii SIF-urilor au exercitat mari presiuni asupra managementului pentru a dimensiona dividende mari, indiferent pe ce cale au fost finanţate acestea. Tonul l-au dat fondurile de investiţii care controlează Fondul Proprietatea, care au impus o strategie de transfer a valorii activelor spre acţionari, inclusiv prin reducerea capitalului social.

Anul trecut pe vremea asta SIF Muntenia a raportat cel mai mare câştig pe semestrul unu, de 211 milioane lei, fiind urmată de SIF Moldova (182 milioane lei) şi de SIF Banat-Crişana (150 milioane lei).

Cazul Fondului Proprietatea (FP) este special, pentru că este administrat în scopul transferului agresiv de valoare dinspre portofoliu spre acţionari, prin vânzări de mari pachete de acţiuni valoroase. Totodată, prin aceste operaţiuni se finanţează răscumpărările de acţiuni proprii, care sunt anulate, astfel încât să se poată reduce capitalul social şi banii să fie distribuiţi acţionarilor.

Astfel că profitul FP la 30 iunie 2015 este într-adevăr excepţional: peste 356 milioane de lei. Şi mai remarcabil este profitul reportat de aproape 1,7 miliarde de lei, în care se află banii care urmează să fie trasferaţi acţionarilor, ca şi alte sume provenite din şi destinate pentru operaţiunile descrise mai sus

Citeşte şi
Doi dintre cei mai mari investitori de la Bursă au rezultate contradictorii pe primul semestru