Cei mai productivi angajați din retail. Un salariat al Metro a contribuit anul trecut cu peste 2,5 milioane de lei la afacerile angajatorului său

07 08. 2023
laDoiPasi

Cifra de afaceri per angajat, raportul care oferă o imagine despre productivitatea angajaților dintr-o companie, variază în retailul alimentar modern între aproximativ 731.000 de lei, cât este la Artima S.A., companie a grupului Carrefour ce operează supermarketurile Carrefour Market și Express, și 2,5 milioane de lei la Metro Cash&Carry, arată o analiză realizată de Economica cu sprijinul aplicației termene.ro.

La Lidl Discount S.R.L., compania prin care grupul german operează lanțul de supermarketuri Lidl, fiecare angajat generează, în medie, vânzări de 1,8 milioane de lei, în timp ce la Kaufland productivitatea salariaților, exprimată ca raport dintre cifra de afaceri și numărul mediu de angajați, este de 1,1 milioane de lei.
Lidl este cel mai mare retailer alimentar din România după rulaje, cu o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei în 2022 în timp ce Kaufland este al doilea jucător în piață, cu o cifră de afaceri netă de 16 miliarde de lei.
La Penny, un angajat a contribuit în medie cu 1,1 milioane de lei la cifra de afaceri în timp ce salariatul Auchan generează pentru compania sa 945,9 mii de lei.

Retailerii cu cele mai mari creșteri ale productivității angajaților

În ceea ce privește evoluția față de anul anterior, toți marii retaileri internaționali au reușit să eficientizeze munca angajaților.
Potrivit analizei Economica,  retailerul  Profi Rom Food, cel mai mare angajator din retailul autohton, cu peste 28.000 de angajați direct sau la parteneri, are o productivitate medie a salariaților proprii de 850,2 mii de lei, cu aproximativ 43% peste 2021.
Productivitatea Metro a crescut cu 28% față de 2021, iar cea a Artima cu 25%.

Evoluţia acestui indicator  poate fi influenţată de mai mulți factori printre care numărul de angajați per suprafața totală administrată de lanțul de magazine, rata de noi deschideri sau modelul de business și rolul pe care retailerul il atribuie angajaților săi.

Potrivit termene.ro, productivitatea angajaţilor este unul din cei mai importanţi indicatori sintetici ai eficienţei activităţii economice, reprezentând nivelul productivităţii muncii şi exprimă volumul producţiei obţinute într-o unitate de timp de muncă sau timpul de muncă consumat pe unitatea de produs. În acest context, creşterea productivităţii muncii presupune creşterea volumului producţiei, menţinând cheltuieli de muncă sau reducerea consumului de muncă pe unitatea de produs.
Menționăm că cifrele aferente Carrefour sunt cele transmise Economica de către companie și reprezintă datele consolidate ale grupului Carrefour, conform IFRS și P&L. Celelalte calcule sunt realizate în baza datelor publicate de companii pe site-ul Ministerului de Finnațe.