Topul celor mai productivi miniştri ai Transporturilor. Câţi kilometri de autostradă a inaugurat fiecare

Ministerul Transporturilor a avut peste 20 de şefi în cei aproape 28 de ani de la Revoluţie. Dintre aceştia, doar 10 au inaugurat autostrăzi. ECONOMICA.NET prezintă clasamentul celor mai productivi miniştri ai Transporturilor din istoria post-decembristă a României.
Economica.net - Dum, 15 oct. 2017, 14:10
Topul celor mai productivi miniştri ai Transporturilor. Câţi kilometri de autostradă a inaugurat fiecare

Cu o reţea de doar 750 de kilometri de autostrăzi, din care 115 inauguraţi înainte de 1989, România este în urma altor state din regiune la capitolul dezvoltării infrastructurii rutiere, fiind depăşită până şi de Bulgaria, care are 786 km de autostradă în exploatare.

Dacă ar fi apucat să inaugureze 90 de kilometri de autostradă cum a promis la începutul anului, ministrul Răzvan Cuc, proaspăt remaniat, ar fi intrat în top 3 cei mai performanţi miniştri. Cu 15 kilometri inauguraţi în 10 luni de mandat, acesta se clasează însă tocmai pe locul 10. Totuși, el ocupă un loc fruntaș după valoarea proiectelor lansate. Compania de Drumuri a scos la licitație în mandatul său proiecte de 14 miliarde de lei, printre care și cea mai complexă lucrare de infrastructură din istoria post-decembristă, Podul de la Brăila.

Contrar aşteptărilor, numărul de kilometri inauguraţi nu este direct proporţional cu durata mandatului. Astfel, Traian Băsescu, cel mai cunoscut si longeviv ministru al Transporturilor, care a condus instituţia aproape cinci ani in cele trei mandate ale sale, nu a inaugurat niciun kilometru de autostradă. 

Cel mai productiv ministru al Transporturilor din istoria post-decembristă a României este Ovidiu Silaghi, cu 140 de kilometri de autostradă inauguraţi, în cele opt luni de mandat ca membru PNL în primul guvern condus de Victor Ponta.

Pe locul doi se află Miron Mitrea (PSD), cu 98 de kilometri inauguraţi in patru ani de mandat.

Podiumul este completat de Dan Şova (PSD), cu 88 de kilometri de autostradă inauguraţi în guvernul Victor Ponta, în perioada în care Compania de Drumuri nu era în subordinea Ministerului Transporturilor, condus atunci de Ramona Mănescu (PNL).

Pe locul patru se află Anca Boagiu (PD, actual PNL), cu 84 de kilometri de autostradă, urmată de Ioan Rus cu 61 de kilometri.

Ludovic Orban (PNL) a inaugurat şi el 50 de kilometri de autostradă, iar Radu Berceanu (PD) alţi 42 de kilometri.

Circa 36 de kilometri de autostradă au fost inauguraţi la finele lui 2015, când în fruntea Ministerului abia fusese numit ministrul tehnocrat Dan Marian Costescu.

Ocupantul locului nouă, Relu Fenechiu a inaugurat la rândul său 18 kilometri de autostradă, în mandatul său de membru PNL în al doilea guvern Victor Ponta. Ministrul care tocmai a demisionat se plasează pe locul 10, cu 15 kilometri deschişi cirulaţiei.

Răzvan Cuc  (PSD) a demisionat joi din funcţia de ministru al Transporturilor. Postul a fost preluat de Felix Stroe, director la Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa şi preşedinte al PSD Constanţa.

Vezi în tabelul de mai jos ce autostrăzi a inaugurat fiecare ministru în parte.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Sorin Cîmpeanu promite că plățile orelor remediale vor fi achitate integral, în ciuda întârzierilor foarte mari
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, că întârzierile la plata orelor remediale sunt "nepermis de mari", adăugând că garantează achitarea acestora în integralitate. ...
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de ...
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...