1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Cei mai profitabili latifundiari de pe terenul statului. Naşul lui Valentin Dragnea i-a depăşit pe arabii de la Agricost

Într-un an agricol de excepţie, cei mai mari patru latifundiari pe terenul statului au făcut profituri de două cifre, iar majoritatea au raportat şi creşteri semnificative ale rulajelor nete. Cea mai mare marjă a profitului net a avut-o o companie a omului de afaceri Paul Florin Stănescu, naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

24 iun, 2019 | | ECONOMICA.net

Omul de afaceri Paul Florin Stănescu, naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul liderului PSD Liviu Dragnea, a reuşit în 2018 să obţină cel mai bun randament net exploatând o parte din terenul luat în arendă de la Agenţia Domeniilor Statului, reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET realizată pe baza datelor Agenţiei Domeniilor Statului şi cu sprijinul termene.ro. Prin compania A&S Internaţional 2000 SRL pe care o administrează şi prin care exploatează peste 8.100 de hectare luate în arendă de la ADS, el a obţinut în 2018, conform datelor termene.ro, o marjă netă a profitului de 28% raportată la o cifră de afaceri netă de aproximativ 37,6 milioane de lei.  Business-ul lui Stănescu a scăzut însă comparativ cu 2017, când compania a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 47,5 milioane de lei şi o marjă a profitului de 52,1%.

Citeşte şi Fiul lui Liviu Dragnea este în top 15 proprietari de terenuri din România

Conform termene.ro, A&S Internaţional 2000 SRL, cu sediul în Bucureşti şi coduri CAEN pentru cultivarea cerealelor şi comerţ are drept acţionar pe Roşu Alexandra Cristina, iar ca administrator pe Stănescu Paul Florin. Din acelaşi grup de firme mai face parte şi societatea Agricom Borcea care are ca acţionari cu 98% dintre acţiuni pe Matei Roşu, iar restul societatea A&S International 2000 SRL, dar şi Agrozootehnica Pietroiu care, potrivit termene.ro, este deţinută de Stănescu Doina Mariana şi Stănescu Maria. Toate cele trei companii au sediul social la aceeaşi adresă din Bucureşti, respectiv Calea Giuleşti nr 333 şi exploatează, conform ADS, 20.506 de hectare, a treia cea mai mare suprafaţă de teren arabil al statului dat în concesiune unor persoane juridice.

Din datele termene.ro, Agricom Borcea a avut anul trecut un rulaj net de 36,7 milioane de lei, cu 8,8% mai mic decât în 2017 şi o marjă a profitului net de 10,1% faţă de 34,1% cu un an în urmă. În ceea ce priveşte Agrozootehnica Pietroiu, aceasta a raportat un business de 72,1 milioane de lei, cu 41,7% mai mult decât în 2017 şi o marjă a profitului de 19,7% faţă de 29,6% anul anterior.

A doua cea mai profitabilă companie care exploatează cu precădere teren de la stat este Maria Trading SRL, una dintre companiile din grupul Maria deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi, printre care şi Jihad El Khalil. Prin Maria Trading SRL  grupul exploatează peste 11.700  hectare de la ADS şi a raportat anul trecut un pofit net de 22,2% la o cifră de afaceri de 219 milioane de lei. Cu un an în urmă, profitul societăţii fusese de 13,2% la un rulaj de peste 272 de milioane de lei. Menţionăm că pentru societatea Agro Chirnogi, parte a grupului Maria, datele aferente lui 2018 nu sunt disponibile.

Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare rată a profitului vine de la cea mai mare exploataţie agricolă din ţară. Terenul de peste 57.700 de hectare din Insula Mare a Brăilei controlat iniţial de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, preluat ulterior de Constantin Duluţe şi, în 2018, de către fondul de investiţii Al Dahra Holding din Emiratele Arabe, a generat pentru compania Agricost SA care îl exploatează o marjă a profitului net de 21,4% raportată la o cifră de afaceri de 375,3 milioane de lei. Cu un an în urmă, Agricost a raportatun business cu 4,5% mai mic şi o marjă a profitului net de 20,4%.

În ceea ce priveşte numărul patru în topul latifundiarilor pe terenul statului, grupul Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prin societăţile Intercereal SA şi Interagro SA, acestea au făcut profit doar parţial. Mai exact, pofitabilă a fost doar Intercereal SA, cu o marjă de 11,7% la o cifr de afaceri de 123,3 milioane de lei, în timp ce Interagro SA a intrat pe pierdere şi a raportat un business de 23 de milioane de lei. Cele două companii exploatează împreună aproximativ 14.500 de hectare de teren arabil concesionat de la ADS.

Menţionăm că afacerile societăţilor enumerate mai sus, exceptând Agrocost SRL, nu se bazează exclusiv pe exploatarea terenului preluat în arendă sau concesiune de la ADS, întrucât acestea cultivă şi pe teren aflat în proprietate. De asemenea, menţionăm că selecţia companiilor a fost realizată pe baza topului companiilor în funcţie de suprafaţa arendată sau concesionată de la ADS despre care ECONOMICA.NET a scris AICI

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO