1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Cel mai bine plătit director al unei companii americane a câştigat 68 mil. dolari în 2013

Pachetul salarial mediu al unui CEO al unei companii americane din S&P 500 (indicele bursier care conţine 500 de companii publice mari, majoritatea americane - n.r.) a depăşit anul trecut, pentru prima dată în istorie, pragul de 10 milioane de dolari, graţie creşterii pieţelor bursiere americane, transmite AP.

28 mai, 2014 | Agerpres

În 2013, un director al unei companii americane a câştigat, în medie, 10,5 milioane de dolari, în creştere cu 8,8% comparativ cu 9,6 milioane de dolari în 2012. În plus, 2013 a fost al patrulea an consecutiv de creştere a recompenselor acordate directorilor. În prezent, un CEO câştigă de 257 de ori mai mult decât salariul mediu al unui angajat, faţă de 181 de ori în 2009.

Cel mai bine plătit CEO anul trecut a fost directorul companiei de servicii petroliere Nabors Industries, Anthony Petrello, care a câştigat 68,3 milioane de dolari, în creştere cu 246% în ritm anual, urmat de directorul CBS, Leslie Moonves, care a fost recompensat cu 65,6 milioane de dolari, în creştere cu 9%. Cea mai bine plătită femeie a fost directoarea grupului de retail TJX, Carol Meyrowitz.

Motivul pentru care recompensele acordate lui Anthony Petrello au crescut atât de mult a fost faptul că Nabors Industries i-a plătit suma de 60 de milioane de dolari pentru a-i renegocia vehicul contract.

În ultimii ani, consiliile directoare de la mai multe companii au decis să modifice sistemul de recompensare a directorilor pentru a răspunde criticilor care solicită ca recompensele directorilor să fie legate de performanţe. În consecinţă, multe companii au redus recompensele cu acţiuni şi bonusurile în numerar şi au pus un accent mai mare în plata cu acţiuni a directorilor în loc de numerar.

Industria unde anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creştere a salariilor a fost industria bancară. Pachetul salarial mediu al unui CEO de pe Wall Street a crescut cu 22% în 2013, după o creştere similară în 2012. Directorul BlackRock, Larry Fink, este cel mai bine plătit director din industria bancară, cu 22,9 milioane de dolari, urmat de şeful de la American Express, Kenneth Chenault, care a primit 21,7 milioane de dolari.

În industria auto, fostul directorul general de la General Motors Co., Dan Akerson, a câştigat 9,1 milioane dolari în 2013, în scădere faţă de 11,1 milioane de dolari în 2012. În schimb, directorul Ford Motor Co., Alan Mulally, a câştigat 23,2 milioane de dolari în 2013.

Creşterea de 8,8% înregistrată anul trecut de recompensele totale acordate directorilor de companii depăşeşte majorarea salarială de care au beneficiat muncitorii americani. Potrivit Biroului de Statistică salariul mediu săptămânal al unui muncitor american a crescut cu 1,3% în 2013. În acest ritm, un angajat ar fi nevoit să muncească 257 de ani pentru a câştiga la fel ca un director mediu al unei companii din S&P 500.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO