Cel mai bogat om din lume vrea să cumpere un operator telecom din Europa

Miliardarul mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, se pregăteşte să intre pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor prin preluarea operatorului olandez KPN, după ce a epuizat în mare măsură posibilităţile de extindere în America Latină, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 09:46
Cel mai bogat om din lume vrea să cumpere un operator telecom din Europa

America Movil, gigantul de telecomunicaţii care domină piaţa sud-americană, este aproape de preluarea unei participaţii la KPN pentru 3,25 miliarde de dolari.

Grupul cu sediul în Mexic deţine deja 4,8% din acţiunile companiei olandeze şi vrea să-şi majoreze participaţia la 27,7%. Conform legislaţiei olandeze, un investitor cu cel puţin 30% din voturi în acţionariatul unei companii trebuie să oferteze pentru preluarea integrală.

Deşi nu ar fi majoritară, participaţia de 27,7% la o companie publică listată din Europa de Vest ar permite America Movil să influenţeze decisiv strategia operatorului şi să lucreze în strânsă coordonare cu acesta. Dacă va duce la bun sfârşit oferta către KPN, America Movil ar putea obţine locuri în consiliul de administraţie al companiei olandeze.

America Movil a anunţat KPN pe 10 aprilie că intenţionează să facă o ofertă pentru o participaţie semnificativă la companie, iar cele două părţi au continuat dialogul în ultimele săptămâni.

Pe 7 mai, înainte ca informaţia să fie anunţată public, directroul general al America Movil, Daniel Hajj, l-a informat pe şeful KPN, Eelco Blok, că grupul mexican urmează să facă în scurt timp o ofertă.

Cele două companii au organizat de atunci numeroase videoconferinţe la nivel de management, cea mai recentă având loc săptămâna trecută.

America Movil a transmis săptămâna trecută o scrisoare către KPN în care îşi reiterează obiectivul de a stabili „o relaţie pe termen lung” între cele două companii.

Acţiunile KPN au scăzut cu 35% în ultimele 12 luni şi au închis marţi la 7,59 euro. Oferta înaintată de grupul controlat de Carlos Slim propuen un preţ de 8 euro pe unitate.

Compania olandeză susţine că oferta lui Slim este prea mică, subevaluând activele, şi a angajat băncile de investiţii JPMorgan şi Goldman Sachs drept consilieri strategici.

America Movil a indicat că oferta este valabilă până la 27 iunie, termen care ar putea fi prelungit, însă preţul propus nu va fi majorat.

Potrivit informaţiilor apărute anterior în presă, Slim ar putea fi interesat şi de Telekom Austria în cadrul planurilor de extindere în Europa.

Principalele operaţiuni ale America Movil sunt în America Latină, însă grupul are activităţi importante şi în Statele Unite. În ultimii doi ani, compania mexicană s-a interesat şi de preluarea unor operatori telecom din Serbia şi Polonia.

KPN se confruntă cu dificultăţi semnificative, de la concurenţa dură din Olanda la incapacitatea de a-şi extinde operaţiunile pe pieţe străine.

Compania are o cotă de piaţă de 45% pe telefonia fixă şi mobilîă în Olanda, însă mandatul lui Blok a coincis cu apariţia unor probleme grave, directorul general fiind criticat de analişti, autorităţi, politicieni şi de publicul larg.

Dacă ar reuşi debarcarea în Europa, Slim ar concura în deplasare cu giganţii Vodafone, Orange, Deutsche Telekom T-Mobile şi Telefonica.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...