Cel mai bogat polonez caută petrol în România

Jan Kulczyk, cel mai bogat om de afaceri din Polonia, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, vrea să cumpere o exploatare de petrol în România.
Andrada Ghira - mie, 15 mai 2013, 21:06
Cel mai bogat polonez caută petrol în România

Compania canadiană Kulczyk Oil Ventures, controlată de Kulczyk Investments, deţinută la rândul ei de polonezul Jan Kulczyk, a semnat luna trecută un acord pentru preluarea companiei Winstar Resources, care deţine 60% dintr-un perimetru concesionat pentru explorarea şi exploatarea petrolului la Satu Mare. Termenul de finalizare a tranzacţiei este iunie 2013.

Partenerul Winstar Resources în proiectul din România este Rompetrol. Activitatea principală a Winstar este concentrată în Tunisia, unde deţine patru licenţe pentru exploatarea petrolului şi a gazelor, iar activele totale ale companiei au fost evaluate la 112 milioane de dolari.

Kulczyk Oil Ventures exploatează petrol şi gaze în Ucraina, Brunei şi Siria şi este listată la Bursa de la Varşovia.

Compania a anunţat că va emite 31,8 milioane de acţiuni către acţionarul majoritar Kulczyk Investments, după achiziţia Winstar Resources, potrivit unui comunicat remis pe 14 mai Bursei de la Varşovia, informează Interfax Ucraina.

Un împrumut de 13,36 milioane de dolari, luat de Kulczyk Oil Ventures de la acţionarul majoritar, va fi transformat în acţiuni. În cazul în care acţiunile for fi emise, capitalul social al Kulczyk Oil Ventures va creşte cu 6,6%.

Cine este Jan Kulczyk

Kulczyk are 63 de ani şi este cel mai bogat polonez, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes care are date pentru luna martie a acestui an.

Investiţiile sale sunt diverse: participaţia de 3,8% pe care o deţine la producătorul de bere SABMiller a crescut în ultimul an cu 25%, de unde vine şi cea mai mare parte a averii. Polonezul mai deţine şi acţiuni în cadrul companiei de exploatare a gazelor şi petrolului Ophir Energy, listată la Bursa de la Londra şi cu un portofoliu predominant africat, dar şi Kulczyk Oil Venture şi producătorul de energie electrică Polish Energy Partners.

În 2011 a cumpărat centrala Elektrocieplownia Nowa Sarzyna, iar grupul Polenergia Holding, deţinut tot de Kulczyk, intenţionează să construiască două unităţi de producere a energiei electrice din cărbune la Pelplin, ceea ce reprezintă următorul pas spre primul grup privat de energie din Polonia. În luna noiembrie a anului trecut, polonezul a mai anunţat un parteneriat cu guvernul din Qatar pentru un proiect minier.

Lui Kulczyk îi place să trăiască pe picior mare şi deţine un iaht, un avion şi mai multe case în Florida (SUA), Franţa, dar şi pe o insulă mediteraneană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...