Cel mai bogat român a găsit petrol în apele Africii. „Potenţialul este enorm”

Forajul în puţul petrolier Bee Eater a confirmat potenţialul perimetrului pe care compania African Petroleum, controlată de Frank Timiş, îl are concesionat de la Guvernul Liberiei.
Florin Cojocaru - sâm, 23 feb. 2013, 13:29
Cel mai bogat român a găsit petrol în apele Africii.

African Petroleum Coroporation (APC), o companie controlată de omul de afaceri de origine română Frank Timiş, a descoperit un zăcământ de ţiţei în puţul Bee Eater din largul coastelor Liberiei, în zona de vest a Africii. Potrivit directorului APC, Karl Thomson, descoperirea certifică potenţialul enorm a perimetrului Narina 1, mai ales că zăcământul a fost descoperit la o adâncime relativ mică – 4.000 de metri, ceea ce face facilă exploatarea petrolului. Resursele potenţiale de ţiţei din Bee Eater sunt, acum, estimate în jurul a 2,4 miliarde barili.

Forajul a durat 48 de zile din care 21 reprezintă perioada în care utilajul de săpat nu a funcţionat pentru că a avut o defecţiune. Din acest motiv, al doilea puţ nu a mai putut fi forat pentru că perioada de închiriere a platformei care făcea săpăturile expirase. Totuşi, Thomson afirmă că o nouă platformă va fi angajată pentru a săpa un al doilea puţ pentru a certifica că descoperirea este una de amploare.

Pe parcusul acestui an, African Petroleum va începe forajul şi în apele Gambiei, Coastei de Fildeş şi Senegalului unde, deasemenea, are concesionate perimetre petroliere.
„Suntem în discuţii şi cu alte mari companii petroliere din lume în vederea încheierii unui parteneriat privind explorarea perimetrelor petroliere în Coasta de Fileş, Liberia, Gambia şi Senegal. Estimăm că vom încheia cel puţin un parteneriat în primul trimestru al acestui an ceea ce ne va oferi lichidităţile necesare pentru continuarea programului de foraj în 2013 şi 2014” , a precizat directorul companiei.

Un raport intern al companiei din 31 octombrie 2012 arăta că societatea la care Timiş este acţionar avea 170 de milioane de dolari în conturi din care jumătate reprezintă banii necesari pentru foraje.
African Petroleum este o companie listată la bursa australiană cu o capitalizare de piaţă de circa 2,3 miliarde de dolari. Este axată pe explorarea de hidrocarburi în vestul Africii.
Frank Timiş a fost desemnat, anul trecut, cel mai bogat român de revista Capital cu o avere estimată la 1,65 miliarde de euro. Timiş are 47 de ani şi s-a născut la Băile Borşa, judeţul Maramureş. Timiş a început să lucreze în industria minieră de la vârsta de 16 ani, în vestul Australiei. Omul de afaceri deţine mai multe societăţi: compania International Petroleum şi are o participaţie semnificativă la African Minerals, ambele listate la Bursa australiană. În plus, acesta mai deţine şi companiile Green Power Corporation Limited şi London Pharmaceutical, potrivit Forbes.

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Cmr Surgical Limited, cu sediul la Cambridge, producător de sisteme chirugicale robotice, a deschis o sucursală în România. Firma recent înfiinţată în ţara noastră se numeşte Cmr Surgical......
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane de conturi
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane ...
În ianuarie 2022, în România existau 13,3 milioane de utilizatori de rețele sociale. Numărul de utilizatori de social ...
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov ...
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...